İSTANBUL (İHA) - Kültür ve sanat alanında 1991 yılından beri faaliyetlerini sürdüren Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı'nın (TÜRSAK) düzenlediği "Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali" 17-23 Eylül 2004 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek.
TÜRSAK Vakfı'nın Garanti Bankası işbirliği ile gülümsemenin, umudun ve neşenin yaşamdaki önemini vurgulamak amacıyla Bonus Card'ın ana sponsorluğunda her yıl düzenlenen festivalde, dünyanın çeşitli ülkelerinden 50 film, İstanbullu sinemaseverlere kahkaha dolu bir hafta yaşatacak. Festivalde yer alan kısa ve uzun metraj filmler kimi zaman güldürürken, kimi zaman da düşündürecek. İngiliz filmlerinin ağırlıklı olarak yer aldığı festivalde, bu yıl Charlie Chaplin, Peter Sellers, Woody Allen, Jiri Menzel, Stanley Kubrick, Norman Wisdom, Vittorio de Sica, Clive Donner, George Roy Hill gibi usta oyuncu ve yönetmenlerin filmlerinin yanı sıra, İngiliz komedi tarzı olarak bilinen "Ealing Komedileri" de Türkiye'de ilk kez sinemaseverlerle buluşacak.
"Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali"nin organizasyonu, her yıl olduğu gibi TÜRSAK Vakfı'nın Kurumsal Sponsoru PİM Halkla İlişkiler'in, medya duyuruları ise Garanti Bankası Basın ve Halkla İlişkiler Ajansı A&B Tanıtım'ın desteğiyle gerçekleştiriliyor. Festivalde her yıl verilen onur ödülleri TÜRSAK Vakfı'nın Kurumsal Sponsoru URART'ın imzasını taşıyor. Ayrıca Ajans Press, Manajans/Thompson; İstanbul Büyükşehir, Beşiktaş ve Beyoğlu Belediyeleri; Alman, Fransız ve İtalyan Kültür Merkezleri, Avusturya Başkonsolosluğu Kültür Ofisi, Çek Havayolları, Çek Cumhuriyeti ve İsveç Konsoloslukları'nın; Açık Radyo, Capitol Radyo ve Radyo Foreks'in destekleri bu festivalde de devam ediyor.
Festivalin açılış gecesi 17 Eylül 2004 Cuma günü saat 19.30'da Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda gerçekleştirilecek. Sinema oyuncusu Şebnem Dönmez'in sunuşlarını gerçekleştireceği gecede, uluslararası sahnelerde 25 yıldır gösterilerini sürdüren, 48 özgün tiyatro piyesi yazmış, 60'a yakın ülkede de gösteri yapmış İngiliz mim sanatçısı David Glass "Disembodied" adını verdiği gösterisi ile geceyi renklendirecek. Her zaman tiyatronun "Ne olması" gerektiğinden çok "Ne olabileceği" ile ilgilenen sanatçının açılış gecesinde yapacağı gösteri "insan bedeni üzerinde yapılan ve gittikçe gelişen" çalışmaların bir ürünü olarak gösteriliyor. Açılış gecesinde ayrıca tiyatro ve sinema oyuncusu Ferhan Şensoy'a ve filmlerine, insanı, mizahı ve gerçekleri yerleştiren Çek Cumhuriyeti'nin dünyaca ünlü yönetmeni Jiri Menzel'e komedi sanatına olan katkılarından ötürü "Yaşam Boyu Onur Ödülü" verilecek. Ödüllerin tasarım ve uygulaması bu yıl da özel olarak TÜRSAK Vakfı Kurumsal Sponsoru URART tarafından gerçekleştirildi.
FESTİVAL SİNEMALARI VE BİLET ÜCRETLERİ Festival programında yer alan ve beş ana başlık altında gösterilecek olan 50 film Beyoğlu Sinema Majestik 1. ve 2. salonları, Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK, Alman, Fransız ve İtalyan Kültür Merkezi sinema salonlarında izleyicilerle buluşacak. Beyoğlu Sinema Majestik 1. ve 2. salonları ve Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK'ta gösterilecek olan filmlerin bilet ücretleri, TÜRSAK Vakfı'nın sinemanın ve kültürün yaygınlaştırılması ilkesinden hareketle, öğrenci 4 milyon ve tam 5 milyon lira olarak belirlendi. Bonus Card sahiplerinin kartlarını göstererek biletleri yüzde 50 indirimli olarak alabilecekleri festivalde, sinemaseverler, kültür merkezlerinde yapılacak gösterimleri ücretsiz olarak izleyebilecekler. Festivalin tüm salonlarındaki gösterimler, sinemaseverlere Türkçe altyazılı olarak sunulacak.
50 FİLM 7 ANA BAŞLIK ALTINDA TOPLANIYOR Bu yıl Festivalde, bir hafta boyunca gösterilecek olan 50 film yedi ana başlık altında toplanıyor:
1. En Ciddi Komedi Filmi Yarışması Her yıl jürisini Bonus Card sahibi festival izleyicilerinin oluşturduğu "En Ciddi Komedi Filmi Yarışması" bölümünde bu yıl yedi film yarışacak. Beyoğlu Majestik Sineması ve Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK'ta gösterilecek filmleri izleyen festival seyircileri sinema gişelerinden isteyecekleri kuponlarla hem festivalin "En Ciddi Komedi Filmini" seçecekler, hem de oy kuponlarına yazacakları irtibat bilgileri ile Açık Radyo, Capitol Radyo ve Radyo Foreks aracılığı ile yapılan yarışmaların adayı olacaklar. Festival haftası içinde, programcılar tarafından aranacak olan adaylar, izledikleri filmlerle ilgili sorulara doğru cevaplar vermeleri durumunda Beşiktaş Belediyesi Levent Sinema TÜRSAK'tan sezonluk sinema bileti kazanacak.
Sinemaseverler bu bölümde Josef Fares'in 2003 İsveç yapımı "Devriyeler/Kopps" Duncan Finnigan'ın 2003 İngiltere yapımı "Dört Göz/Four Eyes", 2003 yapımı Ian Iqbal Rashid'in "Pembe Dokunuş/Touch of Pink", 2001 Hollanda yapımı Paula van der Oest'in "Zus ve Zo/Zus&Zo", 1998 Fransa yapımı Bruno Podalydes'in "Beni Sadece Tanrı Görür/Dieu Seul Me Voit", 1996 Fransa yapımı C. Klapisch'in "Aile Bağları/Un Air de Famille" ve yine aynı ülkeden 2004 yapımı Alain Chabat'ın "RRRrrrr!" filmini izleyip değerlendirecekler.
2. Ealing Komedileri
Londra'nın batısında bulunan ve özellikle 1940'ların sonları ile 1950'lerin başlarında, daha sonradan kendi adıyla anılan pek çok klasikleşmiş komedi filmine imza atan Ealing Stüdyoları'nda çekilmiş üç film, Türkiye'de ilk kez festival kapsamında izleyicilerle buluşacak. Sesli sinemanın erken döneminde kurulan ve MGM Britanya yöneticilerinden Michael Balcon'un başa geçmesiyle 1938'den başlayarak birçok önemli yapıma imza atan ve 1957 yılında film yapımına son veren Ealing Stüdyoları'nın ilk yapımı, Reginald Baker'ın "The Gaunt Stranger" filmi olur. Ealing Komedileri konularını Londra'daki gündelik yaşamlardan, sıra dışı olaylardan alıyor. Tuhaflıklarla boğuşan, düşler kuran, patronlarını pataklamak isteyen sıradan insanlar, kahramanlarını oluşturuyordu. Festivalin "Ealing Komedileri" başlığı altında gösterilen ve yüzde yüz İngiliz olan üç film, bu tarzın en tanınmış yönetmenleri Alexander Mackendrick ve Charles Crichton'a ait ve yine Ealing Stüdyoları'nın en önemli örneklerini oluşturuyor. Ealing Komedileri'nin ilki olan ve Charles Crichton'ın 1947 yılında çektiği "Yakalayın/Hue and Cry", Alexander Mackendrick'in 1954 yılında çektiği "Maggie/The Maggie" ve Joel-Ethan Coen kardeşlerin geçtiğimiz aylarda sinemalarda gösterilen, başrolünü Tom Hanks'in oynadığı 1955 yapımı "Kadın Avcıları/The Ladykillers"in Peter Sellers'in oynadığı ilk versiyonu, "Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali"nde ilk kez gösterilecek.
3. Retrospektif: Şiirsel Mizahta Bir Usta, Jiri Menzel
Eski Çekoslavakya'nın Prag kentinde 23 Şubat 1938'de doğan Jiri Menzel, 1960'larda ortaya çıkan genç sinemacılar kuşağının manifestosu sayılan Çek yazar Bohumil Hrabal'ın kısa öykülerinden oluşan "Derinliklerin İncelikleri/ Perlicky Na Dne" adlı filmin, "Bay Baltazar'ın Ölümü/Smrt pana Baltazara" bölümü ile yönetmenliğe ilk adımı atar. İlk uzun metrajlı filmi "Sıkı Denetlenen Trenler/Ostrke Sledovane Vlaky"i yine Hrabal'ın bir romanından beyazperdeye uyarlar. Pek çok yönetmenin reddettiği ve 1966 yılında çektiği bu roman uyarlaması ile 28 yaşında, En İyi Yabancı Film Oscar'ını alır ve uluslararası arenada tanınır. Hümanist, iyimser, incelikli; ama vurucu mizahi üslubu, şiirsel dili, trajedi ile komediyi, ciddiyet ile farsı harmanlamadaki ustalıklı yeteneği ile Menzel, insanı insan yapan özellikleri keşfi ile tüm dünyada her türden izleyiciyi yakalamayı başarır. Filmlerinde gerçeği tanımlamak yerine ortaya çıkaran, sinemanın biçimsel unsurlarından çok hikayeyi ön planda tutan Menzel'in filmleri son derece karakteristiktir.
Benim Küçük Tatlı Köyüm/Vesnicko Ma Strediskova/Çek Cumhuriyeti/1985
Kaprisli Yaz/Rozmarne Leto/Çek Cumhuriyeti/1967
Öksedeki Tarlakuşları/Skrivanci Na Niti/Çek Cumhuriyeti/1696
Kısaltma/Postriziny/Çek Cumhuriyeti/1980
Kar Tanesi Şenliği/Slavnosti Snezenek/Çek Cumhuriyeti/1983
Ülkemizde festivallerde, özel gösterimlerde ve televizyonlarda izleme şansı bulanlar bir kez daha, yeni kuşaklar ise; kaba komediden çok, incelikli mizahi üslubu ile Çek Cumhuriyeti'nin olduğu kadar, dünya sinemasının da kendine has üslubu ile usta yönetmenleri arasındaki saygın yerine alan Jiri Menzel'i, ilk kez festival kapsamında izleme şansı bulacak.
"SESLİ SİNEMA DÖNEMİNİN EN BÜYÜK KOMEDİ OYUNCUSU PETER SELLERS"
4. Anısına: Peter Sellers Sessiz sinemanın en büyük komedyenleri denilince akla ilk gelen isimler nasıl ki Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd ise; sesli sinema döneminin en büyük komedi oyuncusu denilince akla ilk gelen Peter Sellers'tır. İngiltere'nin Southsea bölgesinde 8 Eylül 1925 yılında dünya gelen ve asıl adı Richard Henry Sellers olan oyuncu, BBC'de uzun yıllar devam eden "The Goon Show" adlı radyo programı ile tanınır. 1950'li yıllarda adım attığı sinemada pek çok filmde rol alır. "Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali" programında yer alan ve Ealing Komedileri olarak bilinen türün önemli filmleri arasında sayılan 1955 yapımını "The Ladykillers" filminde de oynayan Sellers sinemadaki en önemli çıkışını Stanley Kubrick'in 1964 yapımı satirik komedi filmi "Dr. Stranglove" filmi ile yakalar. Filmde üç farklı karakteri (Amerikan Başkanı, İngiliz subayı ve eski bir Nazi bilim adamı) canlandıran Sellers, buradaki oyunculuğu ile büyük beğeni toplar. Peter Sellers'ın önceki filmleri ve "Dr. Stranglove"daki rolü bir tarafa, onun dünyanın her tarafında tanınmasına ve tüm sinemaseverlerin kalplerinde taht kurmasına asıl sebep olan, Amerikalı yönetmen Blake Edwards'ın çektiği "Pembe Panter" filmindeki Müfettiş Clouseau karakteridir. Telaffuz özürlü, sakar, sakarlığına rağmen her türlü problemin üstesinden Çinli yardımcısı ile birlikte gelen ve amirlerini çıldırtan, Fransız Polis Müfettişini canlandırdığı Clouseau karakteri o kadar tutulur ki, ardı ardına pek çok "Pembe Panter" filmi gelir. Sellers'in üstüne "cuk" oturan ve adeta yapışan bu rol, oyuncu ile o kadar örtüşür ki pek çok filmde rol almasına rağmen izleyiciler onu "Pembe Panter- Müfettiş Clouseau" olarak görürler. Sinemaseverler Peter Sellers'ın filmografisinin kilometre taşlarını oluşturan birbirinden ilginç filmleri, kimini ilk kez kimini de yeniden beyazperde de izleme şansı bulacak.
Dr. Strangelove/Stanley Kubrick/ABD/1964
Karanlıkta Bir Çığlık/A Shot in the Dark/Blake Edwards/ABD/1964
Henry Orient'in Dünyası/The World of Henry Orient/George Roy Hill/ABD/1964
Evlenmekten Korkuyorum/What's New Pussycat/Clive Donner/ABD, Fransa/1965
Sevimli Mahkum/After the Fox/Vittorio De Sica/ABD, İtalya, İngiltere/1966
Parti/The Party/Blake Edwards/ABD/1968
Pembe Panter Coşuyor/The Pink Panther Strikes Again/Blake Edwards/ABD/1976
5. Ustaya Saygı: Sir Norman Wisdom İngiliz sinemasının ağırlıklı olarak yer aldığı festivalin, bir diğer İngiliz oyuncusu da ünlü komedyen Sir Norman Wisdom. 1920 yılında İngiltere'de doğan Sir Norman Wisdom, savaş sonrası İngiliz müzikhollerinde parlar ve sonrasında sinemaya adım atar. İlk filmi Trouble in Store'dan çok önce (1953) geliştirdiği şapkalı ve dar kostümlü sakar tiplemesi ile İngilizlerin sevgisini kazanmıştır bile. Wisdom'ın filmleri öylesine düşük bütçelidir ki bir hangarda çekildikleri izlenimi uyandırır. Ancak filmlerin her biri o kadar çok sevilir ki komedyene bir servet kazandırır. Wisdom, Charlie Chaplin'in geleneğini sürdürür ve durum komedilerini hüzünle harmanlayarak seyirciye aktarır. Kariyerinin ilk yıllarında Britanya dışında pek tanınmayan Sir Norman Wisdom, 1966 yılında rol aldığı H.G. Wells'in Kipps'inden uyarlanan Walking Happy adlı müzikalle Broadway izleyicisinin gönlünü çalar. 1967'de Amerikan yapımı The Night They Raided Minsky's filmindeki başrolü ile tüm dünya izleyicilerinin tanıdığı bir komedi starı olur. Sinemaseverler, bu usta İngiliz oyuncunun, yönetmenliğini John Paddy Carstairs'in yaptığı 1953 yapımı "Mağazada Kargaşa/Trouble in Store" ve yine aynı yönetmenin çektiği 1954 yapımı "Her Şey Yolunda/One Good Turn" filmlerini festivalde izleyebilecek.
FESTİVAL KAPSAMINDA CHARLİE CHAPLİN'İN 22 FİLMİ GÖSTERİLECEK
6. Charlie Chaplin'den Kısalar Charlie Chaplin yalnız komedi sinemasının değil, tüm sinema tarihinin en büyük ve en usta oyuncusudur. 1910 yılında ayak bastığı Amerika'da Brodway'de dolaşırken kendisinin buraya ait olduğunu düşünür; ama hiçbir zaman Amerikan vatandaşlığına geçmez, onun ait olduğu yer gösteri dünyasıdır. Charlie Chaplin kariyerinin ilk yıllarında çektiği filmleri ile o kadar tutulur ki, neredeyse her hafta bir filmi dev afişleri ile birlikte sinema salonlarının girişlerini süsler. Onu her kesimden insan izler. Sinemaya gidecek parası olmayanlar bile onun filmlerini kaçırmaz. Çünkü o filmlerinde komedi ile birlikte hüznü de anlatır. Onu izlemeye gelenlerin, küçük insanların dünyasını, yoksulluğu. Hümanizm ile birleştirdiği sineması o küçük insanları "Birer insanlık simgesi" haline getirir. Yoksullukla geçen, karakollarda, polis dayağı ile geçen çocukluk ve ilk gençlik yıllarının acı tecrübesi onun filmlerinin temelini oluşturur. Mack Sennett'in onu keşfinin ardından Keystone Şirketi adına 35 kısa film çevirir. 1915 yılında şirket değiştirerek Essenay'e geçer ve burada da 14 kısa film çevirir. 1916 ve 1918 yılları arasında Mutual şirketi içinde pek çok film çevirir ve bunlarda kısa filmdir.
İstanbullu sinemaseverler "Bonus Card 3. Uluslararası Komedi Filmleri Festivali"nde Charlie Chaplin'in doğuşunu müjdeleyen ve onun "Şarlo" tiplemesine geçiş sürecini gösteren 1914 ve 1918 arasında çektiği toplam 22 kısa filmi toplu olarak ilk kez izleme şansı bulacaklar. Komedi dünyasının hala aşamadığı ve ondan sonrada yeni, pek bir şey katamadığı komedi sanatının ve bu büyük ustanın, ilk dönem filmleri, izleyiciler için hem büyük bir keyif hem de sinema tarihi dersi olarak büyük önem taşıyor.
Venedik'te Yarış/Kid Auto Races in Venice/Henry Lehrman/1914
Rakip Aşıklar/The Rival Mashers/Charlie Chaplin/1914
Dışarıda Bir Gece/A Night Out/Charlie Chaplin/1915
Zalim Aşk/Cruel Cruel Love/ Georges Nichols&Mack Sennett/1914
Jön Filmi/A Film Johnny/Georges Nichols/1914
Üçlü Bela/Triple Trouble/Charlie Chaplin&Leo White/1918
İşe Yaramaz/The Good For Nothing/Charlie Chaplin/1914
Charlie'nin Eğlencesi/Charlie's Recreation/Mack Sennett/1914
İş/Work/Charlie Chaplin/1915
Serseri/The Tramp/Charlie Chaplin/1915
Sahilde/By The Sea/Charlie Chaplin/1915
Bir Kadın/A Woman/Charlie Chaplin/1915
Banka/The Bank/Charlie Chaplin/1915
Yeniden Doğuş/His Regeneration/Gilbert M. Anderson/1915
Kürek Mahkumu/Shanghaied/Charlie Chaplin/1915
Polis/Police/Charlie Chaplin/1915
Karmen Üzerine Taşlamalar/Burlesque On Carmen/Charlie Chaplin/1915
Gecenin Gölgesinde/A Night In The Shadow/Charlie Chaplin/1915
Yeni İş/His New Job/Charlie Chaplin/1915
Şampiyon/The Champion/Charlie Chaplin/1915
Parkta/In The Park/Charlie Chaplin/1915
Arabayla Kız Kaçırma/A Jitney Elopement/Charlie Chaplin/1915
7. Dünya Komedi Festivallerinden Kara Mizah
Festivalin bu bölümünde, ülkemizde izleyiciye ulaşamayan, ülkelerin farklı güldürü anlayışlarını yansıtan, pek çok komedi festivalinde ödül almış ve izleyicilerin beğenisini kazanmış dört film sinemaseverlerle buluşacak.
Son Bir Kadeh Daha/One for the Road/Chris Cooke/İngiltere/2002
Sade Kahve/Black Coffee/Wilma Smith/İskoçya/2002
Acı Kahve/Bitter Coffee/Borkur Gunnarsson/Çek Cumhuriyeti/2004
Amerikalı Kuzenler/American Cousins/Donald Coutts/İngiltere/2002