HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Soğuk algınlığı ile grip karıştırılıyor

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Kadir Çetinkara, soğuk algınlığı ile gribin, halk arasında sık sık birbirine karıştırıldığına dikkat çekerek, soğuk algınlığının ateş yükselmeden burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtileri olan bir hastalık olduğunu, gribin belirtilerinin ise daha ağır olduğunu kaydetti.

Soğuk algınlığı ile grip karıştırılıyor

İl Sağlık Müdürü Dr. Çetinkara, konuyla ilgili açıklamasında, grip ve gripten korunma yolları hakkında bilgiler verdi. Gribin ani olarak 39 derecenin üzerinde ateş ile başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dr. Çetinkara, "Grip, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burunu akıntısı, hapşırma, gözlerin kanlanması gibi belirtiler eklenir ve bazı vakalarda da karın ağrısı, bulantı, kusma görülebilir. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekle ve ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu kadar ciddi tablolara yol açabilen grip, halk arasında çok sık olarak soğuk algınlığı ile karıştırılmaktadır. Soğuk algınlığı ateş yükselmeden hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtileri ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır" dedi.

GRİPTEN KORUNMA YOLLARI NELERDİR?

Gribin sağlıklı bünyelerde ve erişkinlerde ölüme neden olma ihtimalinin oldukça zayıf olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Çetinkara, gripten korunma yollarını ise "Griple mücadelede eğitim ilk şarttır. Toplumumuz kişisel hijyen konusunda bilgilenmeli. Özellikle ağız ve burun akıntılarının bulaştığı ellerin temizlenmesi ve öksürüp aksırırken ağız ve burundaki damlacıkların çevreye sıçramayacak şekilde kapatılması hastalığın bulaşmasını azaltacaktır. Gribin yaşamsal riski olduğundan 65 yaşından büyük kişilerin, şeker, astım, kronik akciğer, kalp-damar hastaları, bağışıklık sitemi baskılanmamış kişilerin gribe karşı aşılanmaları gerekir. Hastanın solunum sistemine ait akıntılar temizlenmeli ve ortamdan uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır." sözleriyle özetledi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler