Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ardından, hem kazadan 4 gün sonra hem de yaklaşık iki ay sonra ocağa giren bilirkişi heyetinin raporunu yazmaya başladığı, ancak bu raporu ayrıntılarıyla kaleme alabilmek için savcılığın 30 Ağustos tarihine kadar süre verdiği bildirildi.
Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangında 301 madenci hayatını kaybetti. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrasında, ocakta kurtarma çalışmaları devam ettiği sırada bilirkişi heyeti, ilk olarak faciadan 4 gün sonra maden ocağına girdi. Ocakta incelemelerde bulunan heyet, buralardaki uyarı ve güvenlik sistemlerinin verilerine de el koydu. İlk tespitlerinde, ocak içindeki korbonmonoksit gazının, normal seviye olan 50 PPM'den 10 kat fazla olan 500 PPM'e kadar yükseldiği, ancak buna rağmen işçilerin çalıştırılmaya devam ettirildiği ortaya çıkmıştı.
Yarım kalan bu incelemenin ardından yaklaşık iki ay sonra soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcıları, elektrik mühendisi, maden mühendisi, güvenlik uzmanı olan bilirkişilerin de aralarında bulunduğu 15 kişilik heyet, geçen 17 Temmuz tarihinde bir kez daha ocağa indi. Burada yaklaşık bin 400 metre derine kadar ilerleyen heyet, gerek yangının devam etmesi gerekse de su birikintisi ve göçükten dolayı ilerleyemedi. Heyet, burada yangının olduğu alanlardaki çeşitli malzemelerden örnekler ile sabit sensörlerin verilerini alıp incelemelerini tamamladı. Bilirkişi heyetinin, elde ettikleri verilerin raporlarını yazmaları için yeterli olduğunu açıklamaları üzerine ise savcılık, ocağın Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye devredilmesine karar verdi. Ancak savcılığın maden ocağını Soma Kömür İşletmeleri ile Ege Linyit İşletmeleri'ne devretmesine hayatını kaybeden acılı aileler adına davayı takip eden Manisa Barosu'ndan itiraz geldi. Avukatlar, henüz tamamlanmamış olan bilirkişi raporuna itirazlar gelebileceği, mahkemenin yeni araştırmalar isteyebileceği, ileride ocakla ilgili telafisi mümkün olmayan delil kayıplarının yaşanabileceği gerekçesiyle ocağın şirkete devrinin dava başlayıncaya kadar iptal edilmesini istedi.
Bu arada bayramdan önce hazırlanması planlanan bilirkişi raporu konusunda, heyetteki üyelerin ayrıntılı bir rapor hazırlamak istedikleri yönünde savcılığa başvuruda bulunmaları üzerine süre de uzamış oldu. Soruşturmayı yürüten savcılığın 30 Ağustos tarihine kadar bilirkişi heyetine süre uzatımında bulunduğu ortaya çıktı. Bilirkişi heyetinde bulunan uzmanların da, bir hataya neden olmamak için titiz çalıştıklarını, bu tarihe kadar raporu tamamlayıp teslim edeceklerini, kendilerine ulaşan avukatlara söyledikleri öğrenildi.
(DHA)