HABER

Soma maden faciasıyla ilgili bilirkişi raporu, mahkemeye sunuldu

Soma faciasının son bilirkişi raporu mahkemeye sunuldu. Facianın başlangıç nedeni , 'Eski imalattan sızan gazlar ve içindeki metanın zarar görmüş bir kabloyla kısa devre yapması olarak' gösterildi

Soma maden faciasıyla ilgili bilirkişi raporu, mahkemeye sunuldu

Türkiye tarihinin en büyük faciası Soma'da yaşandı. Ekmeklerini çıkardıkları maden 301 işçiye mezar oldu. Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciadan 21 ay sonra, geçen Şubat ayında yapılan son bilirkişi incelemesinin raporu mahkemeye sunuldu. Raporda, facianın başlangıç nedeni olarak, 'Eski imalattan sızan gazlar ve içindeki metanın zarar görmüş bir kabloyla kısa devre yapması olarak' gösterildi.

Soma'da 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada, 301 madenci yaşamını yitirdi. Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada, 46 sanık, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı. Faciadan sonra bilirkişi heyetleri ve müfettişlerce ocakta 4 kez inceleme yapıldı.

Bilirkişi heyetinin hazırladığı ve davanın iddianamesinin temelini de oluşturan rapora, hem sanıklar hem de avukatları yeterli bulmayıp tepki göstermişlerdi. Halen yargılanması süren davada, geçen Şubat ayında Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ve heyeti, oluşturulan bilirkişi heyeti ve tarafların avukatlarıyla, facianın yaşandığı ocakta, inceleme yaptı. Ocakta bu kez yapılacak olan incelemede, yangının ilk çıkış noktası olarak bilinen U 3 bölgesi ise ilk kez girilip araştırıldı. İncelemeden sonra bilirkişi heyetine ilk olarak üç ay, sonrasında da bu süre uzatılıp 6 aya çıkartıldı. 11 kişiden oluşan bilirkişi heyeti, raporunu tamamlayıp bugün mahkemeye sundu.

'KISA DEVRE YAPAN KABLOLARDAN TUTUŞTU'

Eldeki veriler eski imalattan gelen aralarında metanın da bulunduğu çeşitli gazların daha sonra kısa devre yapan kablolardan tutuştuğu belirlendi. Ortaya çıkan alevlerin de, madenin içindeki, kömür tozları, elektrik kabloları, ağaç tahkimatı, yağları ve plastik boruları yakmasıyla da, karbonmonoksit gazının ortaya çıktığı açıklandı.

DHA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler