HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! TBMM'de yemin töreni başladı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis'i açılıyor. TBMM Başkanı İsmail Kahraman'dan görevi devarlan Durmuş Yılmaz, Meclis kürsüsünden milletvekillerine seslendi ve ardından yemin etti. Geçici Meclis Başkanı Yılmaz'ın yemin etmesinin ardından 600 milletvekili yemin töreni başladı.

Son dakika! TBMM'de yemin töreni başladı

TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın sağlık durumu nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı.

İlk yemini eden Geçici Meclis Başkanı, İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz oldu. Yılmaz, Başkanlık Divanı kürsüsündeki yerinden ayağa kalkarak yemin metnini okudu. Daha sonra HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, kürsünün yanına yerleştirilen rampadan tekerlekli sandalyesiyle çıkarak ant içti. Ardından engelli AK Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Mazeret bildiren milletvekilleri de il sırasını beklemeden milletvekili andını içerken, Başbakan Binali Yıldırım da ilk yemin edenler arasında yer aldı.

TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yabancı misyon temsilcileri de izliyor.

MECLİS

YEMİN TEKRARLANDI

Bu arada, AK Parti Adana Milletvekili Abdullah Doğru, bazı kelimeleri eksik söylediği için yemini tekrarladı.

Genel Kurula ilk olarak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve son olarak HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli geldi. Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.

m1

Milletvekillerinin ant içmesi için toplanan Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis'in en genç milletvekillerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.

m2

Genel Kurul'da daha sonra İstiklal Marşı okundu. Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı.

m3

MİLLETVEKİLİ YEMİN METNİ

Milletvekilleri, göreve başlarken şu şekilde ant içiyor:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk Milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

Ant içme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katıldıkları ilk birleşimin başında yemin edebilecek. Milletvekilleri ant içerek göreve başlayacak. Ant içmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sıfatından kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PAZARTESİ GÜNÜ YEMİN EDECEK

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, 24 Haziran seçimindeki Cumhurbaşkanı Seçimi'ni kazanan Erdoğan, TBMM'de 9 Temmuz Pazartesi günü saat 16.00'da yemin edecek. Yeminin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçiş töreni düzenlenecek.

erdogan5

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları bugün başlayacak. TBMM İçtüzüğü uyarınca, Başkanlık için bir yasama döneminde iki seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yıl oluyor.

TBMM Başkanı adayları; Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin toplandığı günden itibaren veya ikinci devre için yapılacak seçimlerde birinci devre için seçilen Başkanın görev süresinin dolmasından 10 gün önce başlamak üzere, 5 gün içinde Başkanlık Divanına bildiriliyor. TBMM, seçimin yapılacağı gün kendiliğinden toplanıyor.

Başkan seçimi gizli oyla yapılıyor. İlk iki oylamada üye tamsayısının üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılıyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Başkan seçiliyor.

SEÇİM GÜNÜ

Buna göre, TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları 11 Temmuz Perşembe günü sona erecek. TBMM Başkanlığı seçimi 12 Temmuz Perşembe günü yapılacak. Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki (400 oy) çoğunluğu, üçüncü turda ise salt çoğunluk (301 oy) aranacak. Meclis Başkanlığı seçiminin ardından, Başkanlık Divanı üyeleri de belirlenecek.

m5

MECLİS, 600 MİLLETVEKİLİNE GÖRE DÜZENLENDİ

  1. Dönem Meclisinde seçilen milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'nin ardından İYİ Parti'nin de grup kurması ve temsil edilen parti sayısının 8'e yükselmesi nedeniyle, TBMM Ana Bina ile Yeni Halkla İlişkiler Binasında kapsamlı değişiklikler yapıldı. Bu çerçevede, Yeni Halkla İlişkiler Binasında, bütün ihtisas komisyonlarının ortak kullanımında olan bazı toplantı salonları bölünerek, komisyon başkanlıklarına tahsis edildi. Bazı ihtisas komisyon başkanlarının odaları, diğer milletvekili odalarıyla aynı hale getirilecek ve sayısı artan odalar diğer milletvekillerinin kullanımına sunuldu. Yeni Halkla İlişkiler Binasında olan uluslararası komisyon başkanlıkları Ana Bina'ya taşındı.

267 MİLLETVEKİLİ ODALARINI KULLANMAYA DEVAM EDECEK

Yeni Halkla İlişkiler Binasında 470 milletvekili odası bulunuyor. Eski dönemden milletvekilliği devam eden 267 milletvekili, odalarını kullanmaya devam edecek.

Geçen hafta TBMM Başkanlık Divanı Toplantı Salonunda, 333 milletvekili için kura çekimi yapıldı. Milletvekilliği devam eden, ancak odasını değiştirmek isteyen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ile AK Parti Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu kuraya girerek, odalarını değiştirdi.

Bakanlar, Başkanlık Divanı üyeleri, siyasi partilerin grup başkanvekilleri ile ihtisas ve uluslararası komisyon başkanlarının katılmadığı kurada, 60 milletvekiline oda çıkmadı. Bu görevlere seçilecek milletvekillerinin belli olması ve yeni odaların hazırlanmasından sonra, bu ay sonu ya da ağustos ayı içerisinde ikinci bir kura çekimi daha yapılacak.

m6

MİLLETVEKİLLERİNİN ODALARI

Kura çekiminde, AK Parti İstanbul Milletvekili Mücahit Arınç'a, daha önce babası Bülent Arınç'ın odasının bulunduğu katta oda çıktı. Mücahit Arınç, babasının eski makamının iki yan odasını kullanacak.

BBP Genel Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Mustafa Destici'ye 2. katta, HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Sezai Temelli'ye 4. katta oda çıktı.

AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir ile HDP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki 3. katta, CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ile MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise 4. katta aynı koridorda mesai yapacak.

Tokat'ın AK Parti'li iki milletvekili, Mecliste de birbirlerinden ayrılmadı. Tokat milletvekilleri Mustafa Arslan ile Özlem Zengin, 2. katta aynı koridordaki odalarını kullanacak.

AK Parti'nin üç Zonguldak milletvekilinden ikisine, Yeni Halkla İlişkiler Binasında aynı katta oda çıktı. Milletvekilleri Polat Türkmen ile Ahmet Çolakoğlu, zemin katta aynı koridordaki odalarında mesai yapacak.

AA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler