HABER

Sosyal güvenlik açığı büyüyor

ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, sosyal güvenlik açığının 2004 yılında yaklaşık 19 katrilyon liraya ulaştığını söyledi. Unakıtan, Gelir İdaresi Yasa Tasarısı'nın birkaç gün içerisinde meclise gönderileceğini belirtti.

Maliye Hesap Uzmanları Vakfı tarafından düzenlenen "Sosyal Güvenlik Kurumlarının Kaynak Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu sempozyum Ziraat Bankası toplantı salonunda yapıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'de artık her şeyin oturulup konuşulması gerektiğini savundu. Türkiye'nin sorunlarını ancak Türkiye'de yaşayan vatandaşların çözebileceğini ifade eden Unakıtan, "Türkiye olarak öncelikli meseleleri kendi aramızda konuşmamız gerekiyor. Birlikte 'ortak aklı' geliştirmeliyiz" dedi. Siyasetçilerin ve bakanların geçici olduğunun altını çizen Unakıtan, önemli olanın ortam bir bakış açısı getirmek olduğunu kaydetti. Sosyal güvenlik açığının Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payının yüzde 4-5 olduğunu hatırlatan Unakıtan, "Bunun tamamına açık demek doğru değildir. Çünkü bunun bir kısmı devletin karşılaması gereken primlerden oluşuyor. Devletin kendisine düşen katkı payını ödemesi gerekiyor. Sosyal güvenlik öyle bir şey ki, aldığınız tedbirler hemen size yansımıyor. 10 yıl belki 20 yıl sonra da yansıyabiliyor. Bundan 15-20 sene önce alınan kararlar bugün nasıl menfi yansıyorsa, bugün alacağımız kötü kararlar da 20 sene sonra kötü etki yapacak. Hükümetimiz bunun bilincindedir" diye konuştu.

Göreve geldikleri günden beri Türkiye'nin ekonomisini nasıl daha iyi noktaya getirebileceklerine ilişkin çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Unakıtan, "Sosyal güvenlik belki de insanlığın en eski ihtiyaçlarından birisidir. Biz sosyal güvenlik sistemini refah devletinin ayrılmaz parçası olarak görüyoruz. Sosyal güvenlik büyük bir sorun; ama iyi kullanırsa iyi bir imkandır" şeklinde konuştu. Unakıtan, sosyal güvenlik sisteminin iyileştirilmesi için birtakım olumlu adımlar atmaya başladıklarını belirterek, SSK hastanelerini Sağlık Bakanlığı'na devrederek sağlık hizmetlerini tek çatı altında toplayacaklarını söyledi. 2002 yılında yüzde 14.7 olan bütçe açığının 2003 ve 2004 yıllarında azaldığını ifade eden Unakıtan, hedeflerinin bu oranı yüzde 6.1'e indirmek olduğunu kaydetti. Unakıtan, 2005 yılında sosyal güvenlik harcamalarının yüzde 27'den yüzde 31'e çıkardıklarını da belirtti. Unakıtan, kayıt dışı ekonominin önlenmesinin hem ülke ekonomisi için kazançlar sağlayacağını hem de prim ödeyenler için müspet sonuçlar vereceğini vurguladı. Sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikteki bireysel emeklilik sisteminin aktif hale gelmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Unakıtan, bunun dışında sosyal güvenlik sisteminin kaynak sorununun çözülmesi ve sistemin iyileştirilmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Sempozyumdan ayrılırken gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Unakıtan, sosyal güvenlik açığının 2004 yılında yaklaşık 19 katrilyon liraya ulaştığını söyledi. Devletin sosyal güvenlik kuruluşlarına aktardığı katkı payına ilişkin bir soru cevaplayan Unakıtan, "Katkı parası deyin ne derseniz deyin bu konuda alınması gereken tedbirler söz konusudur. Türkiye'nin yapısal reformlar içerisindeki en önemli reformları sosyal güvenlik konusunda gerçekleştireceği reformlardır. Bununla ilgili 4 kanun hazırladık ve meclise gönderdik. Dolayısıyla Türkiye onların ardından yapılması gereken ne varsa yapmak zorundadır" şeklinde konuştu. Unakıtan, "Gelir İdaresi Kanunu'nu meclise gönderilecek mi?" şeklindeki bir soruya ise, "Hemen birkaç gün içinde göndereceğiz" cevabını verdi.

En Çok Aranan Haberler