HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sözlü sınava Danıştay engeli

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) eğitim kurumları müdürü adayları için sözlü sınav getirmesini hukuka uygun bulmadı.

Sözlü sınava Danıştay engeli

Yüksek mahkeme, bulunduğu yerde 5 yıl görev yapan okul müdürlerinin görev yerlerinin değiştirilmesine ilişkin yönetmelik hükmünün yürütmesini durdurma istemini reddetti. Ancak bu durumda olan müdürlerin tercihlerine atanamamaları durumunda görev yerlerinin belirlenmesinde valiliklere veya Bakanlığa doğrudan takdir yetkisi tanıyan yönetmelik hükmünün yürütmesini ise durdurdu.

Türk Eğitim Sen'in 4 Mart 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"in bazı hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle açtığı davada ilk aşama sonuçlandı.

Danıştay Nöbetçi Dairesi, yönetmeliğin eğitim kurumları müdür adayları için sözlü sınav öngören hükümlerinin yürütmesini durdurdu. Dairenin bu bölüme ilişkin kararında, müdürlük görevine yapılacak atamalarda "adayların eşit koşullarda yarışmalarını sağlayan nesnel bir yöntem olan yazılı sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık olan sözlü sınav yapılmasının yazılı sınavın nesnel sonuçlarını etkisiz kılacağından, yönetmeliğin sözlü sınav öngören düzenlemesinin hukuka uygun olmadığına" işaret edildi.

Kararda, sınavın sözlü olma niteliğinin idari yargı denetimini işlemin, yalnızca yetki ve şekil unsurları ile sınırladığından, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı yargı yolunun açık olduğu yolundaki Anayasa hükmüne de ters düştüğüne dikkat çekildi.

Yönetmelikte, "öğrencisi bulunmayan eğitim kurumları hariç olmak üzere atanacağı eğitim kurumunda ilgili mevzuatına göre aylık karşılığı okutabileceği dersin bulunması"nın öngörüldüğü anımsatılan kararda, doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticileri ile öğretmenevi ve akşam sanat okulları müdürlüğüne, ilgili birimin teklifi üzerine sınav şartı aranmadan gerekli diğer şartları taşıyan müdür yardımcıları arasından Personel Genel Müdürlüğünce atama yapılacağı kuralının getirildiği kaydedildi.

Kararda, doğrudan Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının yöneticileri ile öğretmenevi ve akşam sanat okulları müdürlüğüne sınavsız atama yapılmasını öngören yönetmelik düzenlemesinde, müdürlük görevine atanmada eşit koşullara tabi olma ilkesinin ihlal edici nitelikte olduğu vurgulandı

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler