HABER

Sporcular için 'liglere göre' vergi önerisi

Sporcular için 'liglere göre' vergi önerisi

Ankara (AA)- Vergi Konseyinin, yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı çalışmaları kapsamında hazırladığı raporda, sporcuların vergilendirilmesinde yıl sonunda bitecek yüzde 15'lik stopaj uygulamasının, liglere göre oran farklılaştırması da yapılarak, kalıcı hale getirilmesi istendi.

Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağı için çalışma yürüten Vergi Konseyi, bu kapsamda sporcuların vergilendirilmesine dönük bir de rapor hazırladı.Spor kulüplerinin büyük bölümünde gelirlerin giderleri ancak karşıladığı belirtilen raporda, spor camiasının mevcut vergi sisteminden memnun olmadığı vurgulandı.

Raporda, futbolcuların yurt dışında nasıl vergilendirildiği de irdelendi. Dışarıda gelirlerin yıllık beyanname ile beyan edildiği kaydedilen raporda, transfer ücretinin yüzde 25'inin vergiden istisna edildiği, masrafların da gelirden indirebildiği anlatıldı.

Çalışma Grubunun Raporunda, spora yönelik şu tespit ve önerilerde bulunuldu:

"-Sporda, stopaj usulüyle vergileme, 2007 yılı sonunda sona eriyor. Geçici 46'ıncı maddenin kalıcı hale getirilmesi daha mantıklı.
-Stopajda yüzde 15 korunsa bile, yapılan yatırımlar için (özellikle amatör branşlara yapılan yatırımlar) mahsup düşünülebilir.
-Dernekler Kanunu, kulüpler için yetersiz.
-Spor camiasında, özellikle de 2. ligde, SSK primlerinin ödenmemesi gibi bir sorun var.
-Yabancı futbolcularda sorunlar mevcut. Getirilecek vergi düzenlemelerine, yabancı futbolcu ve teknik adamlar dahil edilmeli.
-Transferler yıl ortasında yapıldığında, 2 işverenden ücret alınması ve müterakkiyet nedeniyle yüksek vergileme söz konusu oluyor.
-Noter mukavelesinde harç ve damga vergisinden kaçınmak için sözleşmeler farklı düzenleniyor.
-Sporcuların serbest meslek erbabı sayılması düşünülemez. Ancak, sporcuların vergilendirilmesinde meslek amortismanı uygulaması getirilirse, serbest meslek kazancı olarak vergileme söz konusu olabilir.
-Sporcu, diğer ücretliler gibi hayatı boyunca o geliri elde eden kişi değil. Spor faaliyetlerinin, yaşam içerisindeki kısalığı da vergileme rejiminde gözönünde bulundurulmalı.

Bu nedenle, sporcular, farkı bir vergileme rejimiyle, istisna uygulamasına tabi tutulabilir.

Bu arada Maliye Bakanlığı yetkilileri, yıl sonunda bitecek olan stopaj uygulamasının yeniden ele alınacağını bildirdi.

En Çok Aranan Haberler