HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SSD nedir, ne işe yarar? HDD ile SSD arasında ne fark var?

Teknoloji alanındaki yenilikler ve gelişmeler ile birlikte yaşantımızı kolaylaştırılan birçok cihaz piyasaya sürülmüştür. Bu cihazlardan biri de şüphesiz ki bilgisayarlardır. Bilgisayardan yüksek performans alabilmek için donanım sisteminin çok iyi olması gerekir. Bu yüzden de birçok farklı araçtan faydalanılır. Bu noktada devreye SSD denilen veri depolama araçları da girmektedir. Peki, SSD nedir, ne işe yarar, HDD ile arasında ne fark var?

SSD nedir, ne işe yarar? HDD ile SSD arasında ne fark var?

İçindekiler

  • SSD nedir?
  • SSD ne işe yarar?
  • HDD ile SSD arasında ne fark var?
  • SSD kart işlevleri nelerdir?

Bilgisayar kullanan bireyler için cihazlarının çok iyi çalışması son derece önemli bir konudur. Özellikle veri depolama araçlarının yüksek performans sergilemesi ve hızlı çalışması ayrı bir öneme sahiptir. Ayrıca bu araçlarda olası bir sorun meydana geldiğinde cihaz içerisinde bulunan veriler silinebilir. Bu yüzden depolama birimleri bilgisayarların adeta kalbi gibidir. Günümüzde SDD ve HDD gibi birçok farklı depolama veri aygıtı mevcuttur.

SSD nedir?

Birçok kişinin vazgeçilmez teknolojik cihazlarından biri olan bilgisayarların düzgün ve verimli çalışması son derece önemlidir. Bilgisayarların daha iyi çalışmasında birçok farklı donanım aygıtı etkilidir. Bu aygıtlardan biri de depolama araçlarıdır. Bilgisayarlarda çoğunlukla HDD denilen hard diskler bulunmaktadır. Bu hard disklerin temel görevi verileri hafıza kaydetmek ve saklamaktır. Bu sabit disk dışında ssd hardisk depolama aygıtı da oldukça popülerdir. Cihazlarda kullanılan içerisinde manyetik plaka denilen parçalar yerine flash bellek bulunan harddisk, SSD olarak tabir edilmektedir. Bu disklerin kullanımı son derece basittir. Geleneksel olarak kullanılan HDD disklerinin bulunduğu alana SSD kartı takılarak kullanılabilmektedir.

SSD ne işe yarar?

Bilgisayarların yüksek hızla çalışabilmesi için bazı önemli parçalara ihtiyaçları vardır. Bu parçalardan biri de SSD denilen açılımı Solit State Disk olarak karşımıza çıkan depolama aygıtlarıdır. Bu aygıtların bilgisayar üzerinde son derece önemli görevleri vardır. SSD diskleri klasik olarak bilinen sabit diskler yerine kullanılmaktadır. Ayrıca daha yüksek performansa sahip oldukları için çok sayıda bilgisayar kullanıcısı tarafından da tercih edilmektedir. SSD veri depolama aygıtlarının cihazlara sağladığı faydalar ise genel olarak şu şekildedir:

  • Daha seri okuma ve yazma özelliğine sahiptir.
  • Bünyelerinde hareketli bir parça yoktur.
  • Cihazların daha hızlı çalışmasında büyük rol oynar.
  • Enerji tasarrufu sağlama niteliğine sahiptir.
  • Olası darbelere karşı daha sağlamdır.
  • Çok daha uzun süreli kullanılabilir.
  • Gerek tasarım olarak gerekse boyut olarak birçok farklı seçeneğe sahiptir.

HDD ile SSD arasında ne fark var?

Bilgisayarların hızlı çalışabilmeleri ve verileri hızlı bir şekilde okuyup yazabilmeleri için bazı önemli parçalara gereksinim vardır. Bu parçalardan biri HDD denilen harddisklerdir. Günümüzde teknoloji alanındaki ilerlemeler sayesinde bu sabit disklerin yerini yavaş yavaş SSD denilen diskler almaktadır. Ssd harddisk arasındaki farklara bakacak olursak, SDD veri depolama aygıtlarının HDD aygıtlarına nazaran birçok önemli faydası vardır. Bu yüzden de birçok bilgisayar kullanıcısı normal harddisk veri depolama araçları yerine SSD disk araçlarını kullanmayı tercih etmektedir. HDD ile SSD arasındaki farklar ise genel olarak şu şekildedir:

  • HDD harddisk denilen depolama aygıtları içerisinde hareketli parçalar bulunur. SDD disklerinde ise böyle bir özellik yoktur.
  • HDD harddiskler sabit disk olarak bilinir ve veri kaydetmek için dönen diskler aracılığıyla çalışır. SDD diskler ise sabit olmadığı gibi flash bellek aygıtları ile benzer özellikler taşır.
  • HDD harddisk takılı olan cihazlar daha yavaş çalışırken, SDD diski takılı olan cihazlar daha hızlı çalışmaktadır.
  • HDD harddiskler olası darbelere karşı dayanıklı değilken SDD diskler daha dayanıklıdır.
  • Kapasite yönünden HDD harddiskler daha büyüktür. SDD disklerdeki kapasite ise daha küçüktür.

SSD kart işlevleri nelerdir?

SSD diskler, bilgisayarda veri depolama aygıtı olarak kullanılan önemli bir donanım parçasıdır. SSD kartları işlev açısından birçok avantaj sağlamaktadır. SSD'ler veri yazma, okuma ve kopyalama işlemlerinin daha hızlı yapılmasında büyük bir etkendir. Ayrıca işletim sistemlerinin daha kısa sürede açılmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bilgisayar kullanıcıları arasında oyun oynayan büyük bir kitle vardır. Oyunların hızlı açılması ve yüklenmesi son derece önemlidir. Bu noktada bu diskler oyun yüklenme sürelerinin kısalmasında oldukça etkilidir.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler