HABER

Su israfına 10 basit önlem

TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, TEMA tarafından başlatılan "Suyunu Boşa Harcama" kampanyasına ailelerin ilgi göstermesi durumunda her evin yılda 140 ton suyun boşa akmasını önleyeceğini belirtti. Gözükan, "Bulaşıkların elde değil makinede yıkanmasıyla 40 ton, sifonun içine yerleştirilen 1.5 litre plastik şişe yılda 2 ton suyu kurtarır" dedi.

Küresel ısınmanın son 50 yılda insan eliyle arttığını ve asırlarca süreceğinin bilim adamlarınca açıklandığını, bu tehlikenin Türkiye'de şiddetli biçimde yaşanacağının belirlendiğini anlatan TEMA Ordu Temsilcisi Nilgün Gözükan, her ailenin kişisel önlemler alması durumunda yılda 140 ton suyu kurtarabileceğini söyledi. Bu önlemlerin zor değil oldukça basit olduğunu dile getiren Gözükan, "4 kişilik bir aile sadece musluğun gereksiz yere akmasına izin vermeyerek, kısa duş alarak, bulaşıklarını makinede yıkayarak, gereksiz yere sifon kullanmayarak, güneş battıktan sonra bahçe sulayarak, bir yılda 140 ton su tasarrufu yapabilir" diye konuştu.
Gözükan, bu basit önlemleri şöyle açıkladı:
"1- Musluğu açık bırakmayın. Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.
2- Bulaşıklarınızı elde değil makinede yıkayın. 4 kişilik bir aile günlük bulaşığını elde yıkarsa, ortalama 84-126 litre su harcar. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26-40 ton suyu kurtarmanız demektir.
3- Diş fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın. Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.
4- Daha kısa duş alın. 5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 litre su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.
5- Gereksiz yere sifon çekmeyin. Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.
6- Sifona plastik bir şişe yerleştirin. 1.5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.
7- Duş başlığınızı değiştirin. Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.
8- Muslukları tamir ettirin. Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olun. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.
9- Su kaçaklarını engelleyin. Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.
10- Çamaşır makinesini ekonomik kullanın. Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler