HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suçiçeği aşısı da artık aşı takvimine eklendi

Hepatit A aşısından sonra çocukluk dönemi aşı takvimine suçiçeği aşısı da eklendi.

ANKARA (ANKA) - 1 Ocak 2012 ve sonrasında doğan bütün çocukları kapsayacak suçiçeği aşısı, 12. aydaki tüm çocuklara tek doz olarak uygulanacak.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, hepatit A aşısından sonra çocukluk dönemi aşı takvimine suçiçeği aşısının da eklendiği bildirildi. Böylece aşısı yapılan hastalık sayısının 13'e yükseltildiği kaydedilen açıklamada, "Aşı yapılarak korunmanın mümkün olduğu hastalıklarda, bu hastalıklara bağlı sakatlık ve ölümlerin önlenebilmesi için çocuklara verilebilecek en önemli toplum sağlığı hizmeti aşılamadır" denildi.

Türkiye'de yürütülmekte olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı'nın amacının, difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, hemofilus influenza tip b, hepatit A, suçiçeğine bağlı hastalıkların ve invaziv pnömokokal hastalığın yayılım, sakatlık ve ölüm oranlarının azaltılarak bu hastalıkların kontrol altına alınması, hatta tamamen ortadan kaldırılması olduğu ifade edilen açıklamada, "Bu amaca ulaşabilmek için Sağlıkta Dönüşüm Programıyla koruyucu ve temel sağlık hizmetleri alanında önemli gelişmeler sağlanmış ve rutin bağışıklama çalışmaları Bakanlığımız tarafından en üst düzeyde önem verilen hususlardan biri haline gelmiştir. Aşılama hızı, 2007 yılından itibaren yüzde 96-97 düzeyinde seyretmektedir. Ulaşılan bu başarıyla birlikte ülkemizde, aşı ile korunulabilir hastalıkların sayılarında ciddi düşüşler sağlanmıştır" denildi.

Bu başarıya ulaşılmasında, bu konuda gösterilen politik kararlılıkla birlikte genel anlamda koruyucu sağlık hizmetlerine verilen önem ile aşıya ayrılan bütçenin artırılmasının da önemli bir etken olduğuna değinilen açıklamada, şöyle devam edildi:

"2002 yılında 22 milyon TL olan aşılama bütçemiz, 2012 yılında yaklaşık 400 milyon TL'ye ulaşmıştır. Ayrıca başarıyı getiren en önemli hususlardan biri de aşı uygulaması hizmetlerinin ülkemizde ücretsiz olarak bütün sağlık kuruluşlarında verilmesidir. Yüzde 90'nı 15 yaş altı çocuklarda kış ve ilkbahar aylarında görülen suçiçeği hastalığı, genellikle hafif seyirli bir çocukluk çağı hastalığı olarak bilinse de özellikle bebeklerde ve erişkinlerde şiddetli seyredebilmektedir. Bazen şiddetli deri enfeksiyonları, deride kalıcı izler, zatürre, beyin iltihabı (ensefalit) gibi ciddi sekel bırakan komplikasyonlara, hatta ölümlere sebep olabilmektedir.

Suçiçeği aşısının, bütün suçiçeği vaka sayılarında yüzde 85'lik bir azalma sağladığı, ağır seyreden suçiçeği vakalarını ise yüzde 95-100 oranında önlediği bilinmektedir. Ayrıca suçiçeği aşısı, suçiçeği hastalığının geçirilmesinin ardından yıllar sonra bile ortaya çıkabilecek zona zoster (gece yanığı) hastalığının önlenmesi açından da önemlidir."

Bağışıklama Bilimsel Danışma Kurulu tarafından Türkiye'de de suçiçeği aşısına geçilmesinin tavsiye edildiği ve suçiçeği aşısının rutin bağışıklama programına eklendiği belirtilen açıklamada, aşının, ulusal aşı takvimine göre 12. aydaki tüm çocuklara tek doz olarak uygulanacağı anlatıldı. Açıklamada ayrıca uygulamanın 1 Ocak 2012 ve sonrasında doğan bütün çocukları kapsadığına işaret edilerek, aşı uygulamasının tüm aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak verilmekte olduğu bildirildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler