Başbakanlık, İstanbul Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamaya ilişkin geçici yayın yasağı getirilmesini kararlaştırdı.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamada, bugün sabah saatlerinde Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen patlama nedeniyle Başbakanlık tarafından geçici olarak yayın yasağı getirilmesine karar verildiği belirtildi.
RTÜK, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un imzasını taşıyan "yayın yasağı" konulu Başbakanlık yazısını da internet sitesinden paylaştı.
Sultanahmet Meydanı'ndaki patlamadan görüntüler
Yazıda, "15/02/2011 tarihli ve 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 7'nci maddesinde 'milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının muhtemel olduğu durumlarda' geçici yayın yasağı getirilebileceği öngörülmektedir. 12/01/2016 tarihinde İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda meydana gelen patlamanın anılan hüküm çerçevesinde olduğu değerlendirildiğinden, söz konusu olayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmesi uygun görülmüştür" ifadesi kullanıldı.
Yayın yasağının, olay yerini görecek şekilde canlı yayın, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmemesi olarak uygulanacağı bildirildi.
PATLAMADAN 58 DAKİKA SONRA
İstanbul Sultanahmet'te saat 10:20'de meydana gelen patlamaya ilişkin yayın yasağı getirildi. Anadolu Ajansı, yayın yasağına ilişkin haberi abonelerine patlamadan 58 dakika sonra, saat 11:18'de duyurdu.
Son yıllarda kamuoyunu yakından ilgilendiren birçok olayın ardından yayın yasağı getirilmişti.
10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda meydana gelen bombalı terör saldırısıyla ilgili soruşturma tamamlanıncaya kadar uygulanmak üzere, son dönemin en geniş kapsamlı yayın yasağı kararını alınmıştı.
Daha öncesinde de Türkiye tarihinin o güne kadarki en kanlı terör saldırısı olan Reyhanlı katliamı, Türkiye tarihinin en ölümcül maden kazası olan Soma faciası, Musul’daki Türk Başkonsolosluğu’na yönelik IŞİD saldırısı, Uludere’deki hava saldırısı sonucu yaşanan sivil ölümleri, Şike Davası ve MİT TIR’ları soruşturması gibi konularda yayın yasağı konmuştu.
ELEŞTİRİ KONUSU OLDU
Türkiye'nin en bilinen turistik merkezlerinden biri olan Sultanahmet'te meydana gelen patlamanın ardından jet hızıyla yayın yasağı ilan edilmesi sosyal medyada yoğun eleştirilere neden oldu.
SOSYAL MEYDADA YAYIN YASAĞINA BÜYÜK TEPKİ VAR