Suriye'nin geleceği ile ilgili olarak yapılan uluslararası görüşmelere ilk kez İran'ın da davet edilmesi bekleniyor.
Bu gelişmeyi kamuoyuna duyuran ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, görüşmelere katılıp katılmamama kararının ise İran'ın liderlerine ait olduğunu söyledi.
Suudi Arabistan daha önce İran'ın görüşmelere katılmasına karşı çıkmıştı.
İran, Suriye rejimininin en büyük destekçilerinden.
TIKLAYIN: ALMANYA GEÇİŞ HÜKÜMETİNDE ESAD'I GÖZDEN ÇIKARDI
TIKLAYIN: ÖSO'DAN RUS DESTEĞİNE RET
Perşembe günü Avusturya'nın başkenti Viyana'da başlayacak ve muhtemelen Cuma günü de sürecek görüşmelere ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanları katılacak.
Görüşmelerin ana gündem maddesi, Suriye'de 4 buçuk yıldır süren iç savaşa son verecek siyasi bir geçiş süreci üzerinde anlaşma sağlanması.
Geçen hafta anlaşmaya varılamamıştıViyana'da geçen hafta ABD, Rusya, Türkiye ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlarının katımılı ile yapılan görüşmede anlaşmaya varılamamıştı.
Anlaşmazlığın temel nedeni ise Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın geçiş sürecinde oynayabileceği olası roldü.
Türkiye de dahil olmak üzere, ABD ve müttefikleri, Esad'ın geçiş süreci sonunda görevi bırakması gerektiğinde ısrarlı.
Rusya ve İran ise bu talebe karşı çıkıyor.
Diğer anlaşmazlık konuları ise geçiş sürecinin süresi, Suriye'nin yeni anayasası ve ülkede hangi koşullarda seçim yapılabileceği.
Suriye'de Mart 2011'de başlayan rejim karşıtı isyan zamanla iç savaşa dönüşmüştü. Savaşta şu ana kadar en az 250 bin kişi öldü, 11 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.