Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Arap Birliği'nin demokrasi yanlısı protestoculara yönelik şiddet nedeniyle Şam'a yaptırım kararı vermesi sonrası 'Suriye lideri için zamanın daralmakta olduğunu söyledi.
Arap Birliği'nin Pazar günü onayladığı, daha önce görülmemiş nitelikteki yaptırımlar arasında, mal varlıklarının dondurulması ve yatırımların durdurulması da bulunuyor.
Suriye Dışişleri Bakanlığı'nın önümüzdeki saatlerde bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.
BM verilerine göre Mart ayından bu yana hükümet aleyhtarı protestoculara yönelik şiddet olaylarında en az 3500 kişi hayatını kaybetti.
Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümeti yaşanan şiddet olaylarından silahlı çete ve militanları sorumlu tutuyor.
Alain Juppe Fransız radyosuna yaptığı açıklamada Suriye hükümetinin günlerinin 'sayılı' olduğunu ve 'tamamen izole bir halde' olduğunu söyledi.
Juppe, "İşler ne yazık ki yavaş ilerliyor ama, hatırı sayılır bir siyasi ağırlığı bulunan Arap Birliği'nin Suriye rejimini biraz daha izole edecek bazı yaptırımlara karar vermesinden bu yana ilerleme sağlanıyor." diye konuştu.
Arap Birliği, ay başında Suriye'nin üyeliğini askıya almış, Şam yönetimi bunu "içişlerine müdahale" olarak yorumlamıştı.
Arap Birliği'nin yaptırım kararı, Suriye'nin birliğe bağlı 500 denetçinin ülkeye girişine izin vermemesini izliyor.
Arap Birliği'nin kurucu üyelerinden olan Suriye, yaptırımları kınarken bunları Arap dayanışmasına ihanet olarak değerlendirdi.
AB ve ABD Suriye'ye yönelik çeşitli yaptırımları zaten devreye sokmuştu.
Öte yandan şiddet olayları hafta sonunda da sürdü.
Suriyeli muhalif eylemcilerin bildirdiğine göre ülke genelinde en az 11 kişi hayatını kaybetti.
İngiltere merkezli 'Suriye'de insan hakları gözlem merkezi', çatışmaların odağındaki Humus kenti ve çevresinde en az altı kişi, üç ayrı olayda öldü.
Suriye'ye yabancı gazetecilerin serbestçe girişine izin verilmediğinden ülkeden gelen haberler bağımsız kaynaklarca doğrulatılamıyor.