Muhalif koalisyon ayrıca, görüşmelerin siyasi geçiş kararıyla noktalanması gerektiğini ifade etti.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Cenevre'deki görüşmeler öncesi öne sürülen tüm şartlara karşı çıkıyordu.
BM, ABD ve Rusya görüşmelerin Kasım ayı sonuna kadar başlamasını istiyor.
BM-Arap Birliği temsilcisi Lakhdar Brahimi, geçen hafta yaptığı açıklamada toplantıların ‘yılsonuna kadar gerçekleşmesi yönünde çaba göstermesine' rağmen ertelenebileceğini belirtmişti.
İstanbul'da bir araya gelen Suriye Ulusal Koalisyonu, iki gün süren toplantıların ardından barış görüşmelerine katılma kararı aldı.
Koalisyonun üst düzey yetkilisi Monzer Akbik, grup adına yaptığı açıklamada olası bir geçiş hükümetinde Devlet Başkanı Beşar Esad'ın görevi bırakması yönündeki taleplerini yineledi.
Akbik, "Geçiş döneminde ve Suriye'nin geleceğinde Beşar Esad'ın rolü olmayacak" dedi.
Silahlı gruplar karşı çıkıyor
Grup açıklamasında görüşmeler öncesinde yardım görevlilerinin ülkeye erişiminin güvence altına alınması dahil bir dizi şart da öne sürüldü.
Açıklamadan bir gün önce Şam'ın Kudsaya ilçesinde bir grubun, bölgeye gıda yardımının girişini sağlamak için hükümet ablukasının geçici süreliğine kaldırılması yönündeki çabaları olumlu sonuç verdi. İlçe bir aydır kuşatma altındaydı.
‘Cenevre 2 konferansının' düzenlenebilmesi ve gündeminin ne olacağı konusunda aylardır görüşmeler yürütülüyordu.
Suriye hükümeti barış görüşmelerine katılacaklarını duyurmuştu.
Suriye Ulusal Koalisyonu lideri Ahmed Carba da konferansa katılabileceklerini belirtmişti ancak önde gelen silahlı muhalif gruplar koalisyona karşı çıkmış ve görüşmeleri reddetmişti.
Barış görüşmeleri için henüz bir tarih belirlenmedi.
BM-Arap Birliği temsilcisi, yeni düzenlemeler için 25 Kasım'da Amerikalı ve Rus diplomatlarla bir araya gelebileceğini ifade etmişti.