Suriye'de işlenen savaş suçlarının Uluslararası Ceza Mahkemesi(UCM)'ne sevk edilmesi için 60'a yakın ülkenin Birleşmiş Milletler'e sunduğu öneri, Rusya ve Çin tarafından veto edildi.
Bu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi(BMGK) daimi üyeleri Rusya ve Çin'in, Suriye ile ilgili veto ettiği dördüncü BM karar tasarısı.
Fransa tarafından hazırlanan karar tasarısında, Suriye'deki krizde işlenen savaş suçları ve insan hakları ihlallerinin Uluslararası Ceza Mahkemesi'nce incelenmesi öneriliyor, Esad rejimi ya da muhaliflere özel bir atıfta bulunulmuyordu.
Fransa'nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Gerard Araud oylama öncesi uyarıda bulunarak "Veto, işlenmiş suçların üstünü örtebilir. Tasarıyı veto etmek, adaleti veto etmek olacaktır" demişti.
Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Büyükelçisi Samantha Power, Rusya ve Çin'in vetosunu "Rusya, ne yaparsa yapsın Esad rejimine olan desteğini çekmediği için, Suriye halkı adalete kavuşamayacak" sözleriyle eleştirdi.
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Churkin, oylama öncesi yaptığı açıklamada "Suriye'de diplomatik çözüm çabalarına zarar vereceği" gerekçesiyle karar tasarısını veto edeceklerini söylemişti.
Suriye'de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana 150 binden fazla kişinin öldüğü tahmin ediliyor.