İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de ABD Başkanı George W. Bush ile Washington'da yaptığı görüşmenin ardından, Irak'ın BM kararlarına uymaması durumunda Ocak ya da Şubat ayında askeri bir operasyonun gerçekleşebileceğini belirtti. Irak'a yönelik bir saldırıya şimdiye kadar sıcak bakmayan Suudi Arabistan ise BM'in görev vermesi durumunda Irak'a karşı bir harekatı destekleyebileceği mesajını verdi.
11 Eylül saldırıları konusunda ABD ile arası açılan Suudi Arabistan da ilk kez Irak'a bir saldırı halinde destek verebileceği mesajını verdi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Suud el Faysal, Amerikan CNN televizyonuna verdiği demeçte, "BM Güvenlik Konseyi bu yönde bir karar alırsa, tüm üye ülkeler bu kararlara uymak zorundadır. Böyle bir karar alınırsa biz de işbirliğine hazır oluruz" dedi.
Veliaht prens, Arap El Hayat gazetesine verdiği demeçte de, "Irak kitle imha silahlarına sahip değilse ve bu silahları üretme konusunda planları da yoksa niye BM silah denetçilerinin ülkeye girişine izin vermiyor, anlamıyorum" dedi. Suudi Arabistan, olası bir Irak savaşında Amerika'nın kendi topraklarını kullanmasına şimdiye kadar yanaşmıyordu. Arap Birliği Dışişleri Bakanları da BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile yaptıkları görüşmenin ardından Bağdat yönetimine, BM kararlarını uygulaması çağrısında bulundular.
ALMANYA'NIN MUHALEFETİ SÜRÜYOR Almanya ise Irak politikaları konusunda Amerika'ya muhalefetini sürdürüyor. Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri ile New York'ta gerçekleştirdiği görüşmede, her şeyin Irak yönetimine bağlı olduğunu vurgulayarak, "BM kararlarının tamamen uygulanması ve bu şekilde Irak ve bölge için bir trajedinin önüne geçilmesi Irak hükümetinin elindedir" dedi.
Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz ise Amerika'nın kısa süre içinde saldırıya geçmesini beklediklerini söyleyerek, kendilerini olabilecek en kötü duruma hazırladıklarını ifade etti.
BUSH'UN BASKISI ARTIYOR
Bush ise Irak harekatı konusunda karar alması beklenen BM'ye yönelik baskıyı arttırdı. Cumartesi günü Camp David'de İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile görüşen Bush, BM'den Irak'a karşı bir karar çıkmaması durumunda tek başına harekete geçeceklerini vurguladı. "BM ya barışı koruyan bir kuruluş olarak rol oynar ya da anlamını yitirir" şeklinde konuşan Bush, "Gerekirse Irak'a karşı uluslararası destek olmadan da harekete geçeriz" dedi.
İtalya'nın muhafazakar Başbakanı Berlusconi ise Irak konusunda Bush yönetimine açık destek verdi. Irak'ın kesin bir ültimatom karşısında geri adım atacağına inandığını belirten Berlusconi, "Aksi takdirde muhtemelen Ocak ya da Şubat ayında bir askeri operasyon gerçekleşecektir" dedi. Berlusconi, Avrupa'nın Amerika ile uyum içinde hareket etmesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.
İNGİLTERE'NİN ELİNDEKİ BELGELER Diğer yandan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, İngiliz hükümetinin elinde Irak'ın nükleer silah programı ve biyolojik ve kimyasal silah üretiminde gelinen aşamayla ilgili yeni ayrıntılar içeren bir dosya bulunduğunu ve sözkonusu belgelerin 24 Eylül tarihinde düzenlenecek özel oturumda İngiliz Parlamentosu'na açıklanacağını belirtti. İngiltere Dışişleri Bakanı, "Saddam ya kitle imha silahlarını imha eder ya da rejimi sona erer" dedi.
KARAR İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, BM Güvenlik Konseyi'nde Irak'la ilgili yeni bir karar çıkarılması için çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanacağını söyledi. Fransa, BM'nin Irak'a kesin ve kısa mühletli bir ültimatom vermesi, Irak'ın hala mevcut tutumunu sürdürmesi halinde ise Güvenlik Konseyi'nin askeri müdahale yetkisi tanıyan bir karar çıkarmak için görüşmelere başlaması önerisinde bulunmuştu.
Körfez Savaşı sonrasında Irak'ta çalışmalarına başlayan BM Silah Denetim Komisyonu, çalışmalarının engellendiği gerekçesiyle 1998 yılında ülkeyi terk etmişti. Irak Komisyon üyelerinden bazılarını casusluk faaliyetinde bulunmakla suçlamıştı. Irak yönetimi silah denetimlerinin yeniden başlaması için ülkeye uygulanan yaptırımların kaldırılmasını şart koşuyor.