LEFKOŞA (İHA) - Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat, bugünkü Meclis aritmetiğiyle istikrarlı bir hükümet kurulacağına inanmadığını belirterek, "Bazı denemeler yapılır ve seçime gidilir. Ama öncelikli tercihim hükümetin kurulmasıdır" dedi.
Talat, Kıbrıs konusundaki önemli gelişmeler nedeniyle yeni hükümet kuruluncaya kadar koalisyon hükümetinin görevine devam edeceğini de söyledi.
Demokrat Parti Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da, CTP-DP koalisyon hükümetini "bugüne kadar kurulan en uyumlu koalisyon" olarak niteledi.
Yeni hükümet formülleriyle ilgili olarak, "Hükümet kuracak parti biz değiliz, herkese açığız" diyen Denktaş, yeni yılın başında ülkenin seçime gideceği tahmininde bulundu.
CTP Genel Başkanı Başbakan Mehmet Ali Talat, saat 09.00 sıralarında Cumhurbaşkanı Denktaş'a Yılanadası'ndaki konutunda hükümetin istifasını sunmasının ardından Cumhuriyet Meclisi'ne geldi. Büyük bir izdihamın yaşandığı Meclis'te DP Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, kabine üyeleri ve milletvekillerinin de katılımıyla bir basın toplantısı düzenleyen Talat, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın hükümetin istifasını kabul ettiğini anlattı.
İstifa mektubunun basından uzak Yılanadası'nda sunulmasının nedenlerinin sorulması üzerine ise Talat, Cumhurbaşkanı'nın Girne'deki programı nedeniyle bu yolu seçtiklerini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Denktaş'ın teşekkür ederek istifayı kabul ettiğini söyleyen Talat, "Hükümetin çalışmalarından memnuniyetini belirtti ve iyi bir hükümet kurulmasını diledi" diye konuştu.
Başbakan Talat, "Zaman zaman basından kaçtık, bazen kaçındık, ama hiçbir zaman sis perdesi, karanlık oluşturmadık" ifadelerini de kullandı.
Aralarında Rum gazetecilerin de bulunduğu bir basın ordusunun izlediği basın toplantısında 13 Ocak'ta kurulan CTP-DP koalisyon hükümetinin performansını kısaca değerlendiren Başbakan Talat, hükümetin 9 aylık icraatlarıyla ilgili ayrıntılı bir basın toplantısı düzenleyebileceğini kaydetti.
CTP-DP koalisyon hükümeti döneminde ülkede önemli gelişmeler yaşandığına dikkat çeken Başbakan, "Bu hükümet Kıbrıs Türk halkını burnu kanamadan, çatışma olmadan referanduma götürdü" dedi.
Kıbrıs konusunda önemli gelişmelerin yaşandığına ve izolasyonların kaldırılması için mücadele verildiğine dikkat çekerek, ülkenin bu dönemde istikrarlı hükümete ihtiyacı olduğunu söyleyen Talat, yeni hükümet kuruluncaya dek hükümetin görevini sürdüreceğini kaydetti.
Koalisyon hükümetinin 24 Nisan referandumunun hemen ardından istifalarla azınlığa düştüğünü, Meclis'e sunulan güvensizlik önergesinin de kabul edilmediğini anlatan Başbakan Talat, "Buna rağmen birçok yasa ve icraata imza atıldı. Çoğunluk hükümeti için birçok iyi niyetli girişim oldu. Ama istikrarlı bir hükümet çıkarmayı
başaramadık ve istifaya karar verdik. Bu aritmetikle istikrarlı bir hükümet çıkmaz" diye konuştu.
"Gecikmiş bir istifa değil mi" şeklindeki soruya da Talat, "Çoğunluğu sağlayacağımıza dair umutlar vardı. Bunun için de samimi girişimler yaptık ama sonuç alamadık. Amaç istifa etmeden erken seçime gitmekti. Bu durumda hükümet uluslararası alanda da prestijini yitirmemiş olurdu" dedi.
CTP Genel Başkanı Başbakan Talat, UBP ile ortaklık konusunda görüşünün sorulması üzerine ise, "Yetkili kurullarda görüşülmedi. Parti adına açıklama yapmam mümkün değil" diyerek yanıt vermedi.
Ülkede istikrarlı bir hükümet kurmanın öncelikli tercihleri olduğunu, erken seçimin ancak bu konuda başarı sağlanamaması halinde mümkün olabileceğini söyleyen Talat, "Bugünkü Meclis aritmetiğinden istikrarlı hükümet çıkartmak mümkün değil. Kurulabilecek hükümetin sayısı 26, maksimum 27 olur" ifadelerini de ekledi.
Demokrat Parti Genel Başkanı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş da, istikrarlı hükümet arayışına ilişkin tüm girişimlerin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine dün Başbakan'la yaptıkları toplantıda istifa kararı aldıklarını söyledi.
Hükümetin azınlık sorununu aşmak amacıyla son yapılan 5'li koalisyon girişiminin de istikrarlı bir hükümet öngörmediğini anlatan Denktaş, yeni süreçte UBP ile koalisyona nasıl baktıklarına ilişkin sorulara karşılık, yetkili kurullarda değerlendirme yapılmadan bir şey söyleyemeyeceğini kaydetti.
Denktaş, konuyla ilgili ısrarlı sorulara karşılık, "Hükümeti kuracak parti biz değiliz, bize teklif gelir. Biz herkese açığız. Konjonktüre uyuyorsa, vizyonumuz içinde rahat çalışma mümkünse değerlendireceğiz" dedi.
Denktaş, konjonktüre uygun bir hükümet kurulamaması halinde ülkenin yeni yılın başında seçime gideceğini kaydetti.
CTP-DP koalisyon hükümetini, 1994'te başlayan koalisyonlar döneminin "en uyumlu koalisyonu" olarak niteleyen Denktaş, bunun nedenlerini "iki partinin birbirlerinin farklılıklarına saygı göstermesi, karşılıklı anlayış ve samimiyet, birbirlerinin arkasından kuyu kazmaması" olarak açıkladı.
Denktaş, "Gönül arzu ederdi ki bu uyumlu hükümet devam etsin. Ama çeşitli nedenlerle azınlığa düştük ve yaptığımız girişimler de sonuç vermedi. Son olarak 5'li hükümet kursaydık da aynı nisap sorunu yaşanacaktı" dedi.
Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, bugün Meclis'te görüşülmesi beklenen, ancak hükümetin istifasıyla 15 gün ertelenen 2004 mali yılı bütçesiyle ilgili olarak da, "Bu bütçe hükümetin değil, devletin bütçesi. Tüm partilerin onayıyla bu bütçenin onaylanması halinde yeni hükümetin önü açılır. Bu bütçenin her halükarda geçmesi lazım, çünkü erken seçimde bu bütçe kullanılacak. Tüm partilerle konuşacağız" dedi.
Kendini "basına karşı en ketum davranan parti başkanı" diye niteleyerek basına teşekkür eden Serdar Denktaş, kabine üyeleri, iki partinin milletvekilleri ile Başbakan'a teşekkür etti.
Bu arada basın toplantısındaki bir soru üzerine liderlerin esprileri, salonda gülüşmelere neden oldu.
Başbakan Talat, "Türkiye veya uluslararası aktörlere istifayla ilgili bilgi verip vermediğine" ilişkin soruya, "Dün akşam Çin Büyükelçisi ile yemekteydim, 'uluslararası aktör' olarak Çin Büyükelçisi'ne söyledim" diye esprili bir yanıt verdi.
Bunun üzerine Serdar Denktaş'tan da "dünyadaki son yoldaşı" diye bir espri geldi ve karşılıklı gülüşmeler basın toplantısının havasını değiştirdi.