HABER

Tasarının 3 maddesi daha kabul edildi

ANKARA (İHA) - 'Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı', TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye devam ediliyor. Tasarının 3., 4. ve 5. maddeleri zaman zaman sertleşen müzakerelerle kabul edildi.

3. MADDEDE DEĞİŞİKLİK

Tasarının 3. maddesinde yapılan değişiklikle doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlilik unvanı kazandıktan sonra, alanında en az 4 yıl çalışmış olma şartı kaldırıldı. Aynı maddeye göre, bir üniversitede açık bulunan doçentlik kadroları, ilgili birimin talebi üzerine üniversite yönetim kurulu tarafından 1 ay içinde karara bağlanarak rektörlükçe ilan edilecek. Ayrıca Profesörlüğe yükselme ve atamada bilimsel ölçütler, Üniversitelerarası Kurul'un belirlediği asgari ölçütler göz önüne alınarak senato tarafından 1 ay içinde belirlenecek.

4. MADDEDE DEĞİŞİKLİK

Görüşmelerde 4. madde de değiştirilerek kabul edildi. 3. maddede olduğu gibi AK Parti Grubu'nun maddenin değiştirilmesi için verdiği önerge kabul edildi. Buna göre 'Öğretim üyelerine yasada belirtildiği gibi bir ikinci görev aylığı ile kendi kurumlarından aldıkları aylık ve diğer mali hakların toplam net tutarı, görev yaptıkları kurumlardaki kadroların aylık ve diğer mali haklarının toplam net tutarından fazla olamayacak. Bu madde kapsamında kadroya dayalı olmadan görevlendirilenlere ise kendi kurumlarından aldıkları aylık ve diğer mali hakların yanı sıra görevlendirildikleri kurumda yürüttükleri görev için 657 sayılı kanuna tabi en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil 3 katını (mevcut tasarıda 4 katıydı) geçmemek üzere ilgili bakan tarafından tespit edilecek miktarda net olarak ikinci görev aylığı verilecek'.

5. MADDE NE GETİRİYOR?

Genel Kuruluda kabul edilen tasarının 5. maddesiyle meslek liseleri ve bu kapsamda yer alan İmam Hatip Liseleri (İHL) mezunlarının üniversiteye girişlerinde uygulanan katsayı sistemi yeniden düzenlenirken, meslek liselerinde basamaklı bir sisteme geçilmesi öngörülüyor. Buna göre ortaöğretim ve mesleki teknik ortaöğretim kurumları ile yükseköğretim programları sözel, eşit ağırlık ve sayısal olmak üzere 3 puan türünde gruplandırılıyor.

Herhangi bir öğrenci, üniversite sınavında kendi program-alan-kol bölümünü tercih ederse katsayı çarpanı yüksek tutularak, kendi alanındaki fakülte ve yüksek okullara girişi kolaylaşıyor. Farklı program-alan ve kolu seçerse katsayı düşük değerlendirilecek. İlgili maddeye göre katsayı çarpanları 0.45, 0.60 ve 0.80 olarak belirleniyor.

Üniversite sınav soruları da eşitsizliği önlemek için, yükseköğretime girişteki puan türleri dikkate alınarak, genel ortaöğretimin tüm müfredatı gözetilerek hazırlanacak. Bu yasal düzenlemenin 20 Haziran`da yapılacak üniversite seçme sınavında uygulanabilmesi de öngörülüyor.

BAKAN ÇELİK'İN 5. MADDE İLE İLGİLİ AÇIKLAMALARI

5. maddenin görüşmeleri sırasında söz alan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, milletvekillerini eleştirilerini ve sorularını cevaplandırdı. Çelik, yasa tasarısında hayata geçirilmeye çalışılan sistemin Danimarka, Faransa, İsveç, Norveç gibi birçok Avrupa ülkesinde uygulandığını, genel ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin üniversitelere doğrudan gidebildiğini ifade ederek, o Avrupa ülkelerinde 21 çeşit Makedonya Programı bulunduğunu kaydetti.

Çelik, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın YÖK ve İmam-Hatipler tartışması yüzünden Türkiye'nin ekonomide 3-4 gün içinde 2,5 milyar dolar kaybettiği yönündeki açıklamalarına da cevap vererek, bu kaybın bugünlerde ABD ve İngiltere'nin faizleri düşürmesinden, petrol varil fiyatının 40 dolara çıkmasından dolayı ve ekonomideki hareketlilikten kaynaklandığını ifade etti. Çelik, ekonomi uzmanlarının da bunun böyle olduğunu söylediklerine işaret etti.

Çelik, Başbakan Erdoğan'ın Üniversitelerarası Kurul ve Yök tarafından 4 kez aldatıldığına ilişkin eleştirilere ve 'Başbakan'ın akıl baliğ olup olmadığına ilişkin' CHP'li Milletvekillerinin görüşlerine de "Sayın Başbakan kandırıldığını söylemiştir. Kimse kandıramazda..." diye karşılık verdi.

GENEL KURUL'DA İLGİNÇ DİYALOGLAR

CHP Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır yasanın görüşmeleri sırasında Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'e "Sanırım sizin adınız bundan sonra gergin bakan olacak" dedi.

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ise konuşmasında AKP'li milletvekillerine "Kendi çocuğunuzu kolejde okutursunuz Amerika'da okutursunuz burada konuşursunuz. Bu ucuz numara. Kendi çocuklarınızı Anadolu Lisesi, Fen lisesi, Anadolu Lisesi, yetmedi Amerika, fakirin çocuğu İmam-Hatip'e. İmam Hatip'te çocuğu okuyan bir parmak kaldırsın da göreyim" dedi. Bazı AK Partililerin parmak kaldırmaları dikkat çekti ve salonda espriyle karşılandı.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol ise 5. maddeye CHP olarak verdikleri önergenin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, hükümetin, Anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk üç hükmünün arkasından dolaştığını ve skolastik bir eğitim sistemini ülkede hakim kılmaya çalıştığını söyledi. Anadol, "Siz bu karşı devrim yasasıyla, bu 5. maddeyle Türkiye'nin geleceğine ipotek koyup, laik Türkiye Cumhuriyeti'ni ortadan kaldırmak istiyorsunuz. Yapmak istediğiniz bu... Anayasa'nın değiştirilemeyecek maddelerine aykırı olan bu 5. maddenin metinden çıkarılmasını grubum adına teklif ediyorum" dedi.

AK Partililerin Anadol'un sözlerine tepki göstermelerine rağmen Genel Kurul'da gerginlik yaşanmadı. Ancak, CHP'nin 5. maddenin metinden çıkarılmasını isteyen her iki önergesi de AK Partili milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

En Çok Aranan Haberler