HABER

Tavukçuluk sektörüne destek tebliği

Tavukçuluk sektörüne destek tebliği

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, kuş gribi nedeniyle tavukçuluk sektörünü ve tavukların imhasının yapılmasıyla ilgili destekleme tebliği, bugünkü Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Sektörle ilgili tebliğin kapsamı, kaynak aktarımı ve ödemelerin ne şekilde olacağı, tebliğde ayrıntılı bir şekilde belirtildi. İtlaf ve imha edilecek tavuklar için banka aracılığıyla 1.1 YTL ödenecek. Destekleme primi ödemesi için gerekli kaynak, 2006 yılı bütçesinden Bütçe Kanunu ile hayvancılık desteklemeleri için ayrılan ödenekten karşılanacak. Banka, icmaller doğrultusunda ödemeleri yapmak üzere Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü'nden kaynak aktarımını talep edebilecek. Tebliğe göre imha işlemleri şu şekilde olacak:

"İtlaf işlemi yetiştiricinin kümeslerinde ve 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu çerçevesinde usulüne uygun olarak yapılacak. İmha işlemi işletmeye ait arazide açılan yeterli derinlikteki çukurlarda 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na uygun olarak yapılacak. İşletmenin imha çukurları için gerekli arazisi yoksa veya arazi imha çukurları için müsait değilse, Valilikler imha için gerekli yerleri göstermekle yükümlü olacak. İmha çukurlarının açılmasında belediyelerle birlikte işletme sahiplerine gerekli kolaylık sağlanacak. İl, İlçe İtlaf ve İmha Tespit Komisyonları, il, ilçe müdürlüklerine gelerek işletmelerindeki yumurtacı tavuklarını itlaf ve imha ettirmek isteyen yetiştiricilerin işletmelerine giderek her bir işletme için mahallinde Tespit, İtlaf ve İmha Tutanağı'nı 2 nüsha olarak düzenleyecekler ve hayvanların itlaf ve imha edilmesini sağlayacaklar. İmha ve itlafı yapılacak hayvanların işletmeye giriş tarihini gösteren belgelerle tutanağın bir nüshası il ve ilçe müdürlüğünde muhafaza edilecek. Bu Tutanak İtlaf ve İmha Tespit Komisyonu'nun itlaf ve imhaya katılan üyelerinin tamamı tarafından imzalanacak. Bu komisyonlara İl ve ilçe müdürlüğü imha edilen hayvanların işletmeye giriş evrakları üzerinden yaşlarını belirleyerek, tebliğ hükümlerine uygun olarak itlaf ve imha edilmiş hayvanlara ödenecek destekleme prim miktarını gösteren Destekleme Primi İcmal Formu'nu 2 nüsha düzenleyerek 1 nüshasını ilgili banka şubesine gönderecek. 2. nüsha ise il ve ilçe müdürlüğünde saklanacak. Tespit, İtlaf ve İmha Tutanağı ve Destekleme Primi İcmal Formları, 10 yıl süreyle il ve ilçe müdürlüğünde muhafaza edilecek."
Tebliğde, destekleme priminin ödenemeyeceği durumlar ise şöyle belirtildi:

- 60 haftalığın altındaki yumurtacı tavuklara
- Yumurtacı tavuk işletmelerine civciv yarka veya damızlık yumurtanın giriş tarihini belgeleyen fatura, sevk irsaliyesi, benzeri mali belgeleri veya menşe şahadetnamesi, veteriner sağlık raporu bulunmayan işletmelere
- İl, ilçe İtlaf ve İmha Tespit Komisyonu'nun bilgisi dışında itlaf ve imha edilen yumurtacı tavuklara
- Kamu kurumları ve belediyelere ait yumurta tavukçuluğu işletmelerine destekleme primi ödenmeyecek.
İtlaf işlemi yetiştiricinin işletmesinde yapılacak. İşletme sahibi veya temsilcisi, imha edilecek tavukların gömüleceği imha çukurlarının yerlerini belirlemek, hazırlamak ve imha işlemi sırasında temizlik ve dezenfeksiyon işlemiyle her türlü biyogüvenlik önlemini almak zorunda. İl, ilçe müdürlükleri, yumurtacı tavukların itlaf ve imhasıyla ilgili tutanak ve icmal formlarını hayvanlara ait fatura, sevk irsaliyesi, menşe şahadetnamesi, veteriner sağlık raporu gibi evrakları 10 yıl süreyle saklamak zorunda olacak. Haksız ödendiği tespit edilen veya iptal edilen destekleme primi ödemeleriyle ilgili alacaklar, ödemenin yapıldığı tarih itibarıyla, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre ilgiliden veya ilgililerden müştereken ve müteselsilen tahsil edilmek üzere ilgili vergi dairelerine intikal ettirilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler