ANKARA (İHA) - TBMM Başkanlığı, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin diğer ülkelerde nasıl çözüldüğünü belirlemek üzere araştırma yaptı. Araştırmanın sonucuna göre, köşk-cumhurbaşkanlığı seçimlerinin krize dönüşmediği ülkelerde vatandaş sisteme müdahil oluyor ya da devlet başkanlığı sistemi bulunuyor.
TBMM Araştırma Merkezi'nin yaptığı çalışmaya göre, diğer ülkelerin cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin nasıl prosedür takip ettikleri ortaya çıktı. Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada genelde cumhurbaşkanlığı seçiminde vatandaşlar sürece dahil oluyor, sistemin adı da genellikle "devlet başkanlığı" olarak belirleniyor. İşte ülkeler ve buldukları çözüm yolları şöyle:
"Avusturya: Federal Devlet Başkanı, doğrudan halk tarafından 6 yıllık bir süre için seçiliyor. Görev süresi en fazla iki dönemle sınırlı tutuluyor.
Fransa: Cumhurbaşkanı, doğrudan halk tarafından, 5 yıllık bir süre için seçiliyor. Cumhurbaşkanları tekrar seçilebiliyor. Aday olmak için 23 yaşını doldurmak yeterli.
İrlanda: Devlet Başkanı, doğrudan halk tarafından, gizli oyla ve 7 yıllık süre için seçiliyor. Aynı kişi aynı en fazla iki kez aday olabiliyor. 35 yaşını dolduran herkes aday olabilir.
Polonya: Devlet Başkanı, doğrudan halk tarafından 5 yıllık süreç için seçiliyor. İkinci kez seçilebiliyor. 35 yaşını doldurmuş her Polonya vatandaşı cumhurbaşkanlığına aday olabiliyor.
Portekiz: Cumhurbaşkanı, halk tarafından 5 yıllığına seçiliyor. Rusya Federasyonu: Başkan, vatandaşlar tarafından doğrudan seçimle, gizli oyla 4 yıllığına seçiliyor.
ABD: Amerika'da seçmenler doğrudan başkana değil de, onu seçecek ikinci seçmenlere oy veriyor. Her eyaletin kongre üye sayısı kadar ikinci seçmeni var. İkinci seçmenlerin oylarının çoğunluğunu alanlar başkan veya yardımcı oluyor. Adayların hiçbiri çoğunluk oyu almazsa, başkanı, Temsilciler Meclisi, Başkan Yardımcısını da Senato seçiyor. Başkan 4 yıllığına en fazla iki dönem seçilebiliyor".