Amerika’daki bir laboratuvarda sürdürülmekte olan bir araştırmada, deneyde kullanılan Titi maymunlarının üçte birinin ölümünden sorumlu olan ve daha önce bilinmeyen bir virüs suşu, çalışmada yer alan bir araştırmacıya bulaştı.
Uzmanlar, bulaşmanın bu tip bir virüs için olağan dışı bir davranış olduğunu açıkladılar. Hasta araştırmacı iyileşmiş olmasına karşın gözetim altında tutuluyor ve şu an için bir alarm durumu söz konusu değil. Virüsün insanlar arasında doğrudan geçiş yapıp yapamayacağı ve dolayısıyla hasta araştırmacıdan bir başkasına bulaşmış olma ihtimali henüz bilinmiyor.
Araştırma merkezindeki deney kolonisini oluşturan 55 maymundan 23’ü enfeksiyona uğramış ve bunlardan 19’u ise ölmüş. Araştırmacılar geniş spektrumlu antibiyotikler kullanmalarına karşın pozitif sonuç alamamışlar, sonrasındaysa ölümlerin bakteri değil virüs kaynaklı olduğunu anlamışlar. Yapılan ileri çalışmalar hastalık etkeninin, adenovirüs adı verilen ve soğukalgınlığından zatürreye kadar değişen bir çok hastalığın kaynağı geniş bir sınıfa ait virüsün olduğunu ortaya koymuş.
San Fransisco’daki California Üniversitesi’nden Dr. Charles Chiu, virüsün maymundan insana geçiş yaptığına ilişkin güçlü kanıtların bulunduğunu söylüyor: “Genetik testlere bakacak olursak bu büyük ihtimalle yeni bir tür adenovirüs. Maymunlarla yakın temasta olan araştırmacıya onlarla hemen hemen aynı anda zatürreye yakalandı. Fakat hastaneye yatırılmasını gerektirecek bir durum olmadan, yaklaşık dört hafta içinde iyileşti.”
Virüs uzmanları olayı oldukça ilginç buluyorlar. Şu an korkulacak bir durum olmadığını fakat türler arası böylesi bir geçişin gözardı edilmeden ele alınması gerektiğinde hemfikirler.