HABER

TEİS, Danıştay'a dava açtı

TEİS, Danıştay'a dava açtı

ANKARA(ANKA)- Tüm Eczacı İşverenler Sendikası(TEİS) "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin" 3'üncü maddesinin iptali istemiyle Danıştay'a dava açtı.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan ANKA'ya yaptığı açıklamada, dava konusu yönetmelik maddesi ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 6'ncı maddesinin 1'inci fıkrası değiştirildiğini belirterek, "Eczaneler ve avukatlık büroları gibi diğer kamu kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşlarından ruhsat alarak kurulan işyerlerinin de, bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alması, almayanların belediyelerce kapatılması yükümlülüğü getirilmiştir. Oysa, 13 Ekim 1992'de Resmi Gazete'de yayınlanan Eczaneler ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğinin 7'nci maddesinde ise ‘Sağlık Bakanlığından ruhsatnamesini almış eczacının eczane için mahalli belediyeden ayrıca bir işyeri ruhsatı almasının zorunlu olmadığı' belirtilmiştir" dedi.

Eczanelerin, denetim ve işleyişi bakımından tamamen Sağlık Bakanlığı'nın yetki ve sorumluluk alanında olduğunu ve işyeri açma ruhsatlarını da mahalli belediyelerden değil, Sağlık Bakanlığı'ndan almakla yükümlü bulunduklarını vurgulayan Saydan, eczacılık mesleğinin doğrudan halk sağlığı, dolayısıyla da kamu hizmeti ile ilgili olduğu düşünüldüğünde, ruhsat alma, teftiş gibi işlemler bakımdan özel kurallara tabi tutulmasının gerektiğini kaydetti.

Saydan şöyle devam etti:
"Özel mevzuata tabi olmaksızın kurulan bir işyeri nasıl Sağlık Bakanlığı'na veya başka bir Kurum'a harç yatırmak mecburiyetinde bırakılmıyorsa, kendi mevzuatınca zaten zorunlu olan harçları yatıran eczane sahiplerinin, bir de kendi üzerlerinde herhangi bir yetki ve sorumluluğu olmayan Belediyeler'e harç ödemek zorunda bırakılması tekrar niteliğini taşımakta ve hukukun genel ilkeleri ile bağdaşmamaktadır. Ayrıca Eczaneleri kapatma yetkisi 6197 sayılı kanuna göre Sağlık Bakanlığı'na aittir. Bu düzenleme ile Sağlık Bakanlığı'nın bu yetkisine belediyeler de ortak edilmektedir. Bu bir yetki gasbıdır. Bu da yönetmeliğin ilgili maddesinin hukuka aykırılığını açık bir şekilde göstermektedir."

Saydan, bu hukuka aykırı uygulamayla 23 bin eczaneden belediyelere ciddi bir kaynak aktarılacağını belirterek, "Yönetmeliğin yayın tarihinden önce açılan ve ruhsat alan eczanelere geriye dönük olarak uygulanması, eczacıların kazanılmış haklarını ihlal edecektir" dedi. Hukuka aykırılık taşıdığını ifade ettiği düzenlemeyle eczanelerin kapatılması halinde, sağlık hizmetinin aksayacağını kaydeden Saydan, eczacılar ve hastaların maddi ve manevi kayıp yaşayacaklarını savundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler