HABER

"Tek isteğimiz toplu sözleşmeli grev hakkı"

MEMUR-SEN, tek isteklerinin referanduma götürülecek anayasa paketinde toplu sözleşme ve grev hakkına öncelik tanınması ve siyaset yasağının kaldırılması olduğunu belirtti.

ANKARA (ANKA) - MEMUR-SEN Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, ILO Aplikasyon Komitesi’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ziyaretle ilgili olarak Komite’ye tek isteklerinin referanduma götürülecek anayasa paketinde toplu sözleşme ve grev hakkına öncelik tanınması ve siyaset yasağının kaldırılması olduğunu belirttiklerini söyledi.

ANKA’nın sorularını yanıtlayan Gündoğdu, geçen sene Türkiye’nin örgütlenme önündeki engelleri kaldırmadığı için ILO Aplikasyon Komitesi tarafından uyarıldığını anımsatarak, AB’nin Hükümet'i bu konuya önem verilmesi konusunda uyardığını ifade etti. Gündoğdu şunları kaydetti:

“ILO Aplikasyon Komitesi toplu sözleşme hakkını da kapsayan 19 Fasıl ve gelinen noktada Hükümet’in ne yaptığını görmek için ziyarete geldi. Üç saatlik bir toplantı yaptık. Onlara teşekkür edip, toplu sözleşme ve grev hakkını elde ettik demeyi çok isterdik, ama bunu diyemedik. Geçen yıldan farklı olarak sadece toplu görüşme masasında Hayati Yazıcı’yla kararlaştırdığımız şekilde devlet ilk kez bununla ilgili bir çalıştay düzenledi. Yolumuzu görelim, bir yol haritası çizelim dediği bir calıştay yapıldı.”

-"AVRUPA'NIN YÜZDE 56'SINDA GREV HAKKI VAR"-

Gündoğdu, İngilizce raporlar hazırlayarak, taleplerini Komite’ye ilettiklerini ifade ederek, Avrupa ülkelerinin yüzde 100’ünde örgütlenme hakkının, yüzde 80’inde toplu sözleşme hakkının, yüzde 56’sında da grev hakkının var olduğunu dile getirdi. Türkiye’de kamu çalışanlarının da bunu hak ettiğini bildiren Gündoğdu, “Kamu çalışanları bu hakkı dile getiriyorken, hala bürokrasinin ve siyasetin ‘şu haklarınızdan vazgeçin, şunu verelim’ gibi yaklaşımların tezat, çifte standart oluşturduğunu birçok yönüyle anlattık” diye konuştu. Gündoğdu, AB’ye girmek için bir çok konuda iyileştirme yapıldığını kaydederek, bu örgütlerin yaptırım gücünün göz ardı edilemeyeceğini vurguladı. Dünyaya açılan, uluslararası hukuku imzalayan Türkiye’nin Avrupa Sosyal Şartı’nın 5. ve 6. maddesine koyduğu çekinceyi kaldırması gerektiğini ifade ederek, 57 ülkeyle vizeyi kaldırmış bir ülkenin 5. ve 6. maddeye koyduğu çekinceyi bir an önce kaldırması gerektiğini söyledi.

-"GÖRÜŞEN VE RİCA EDEN DEĞİL; SÖZLEŞEN, KONUŞAN OLMAK İSTİYORUZ"-

Abant’ta yapılan çalıştaydan sonra da Devlet Bakanı Hayati Yazıcı’yı ziyaret ettiğini ifade eden Gündoğdu, “Artık toplu görüşme masasında da sadece görüşen, rica eden taraf değil; sözleşen, konuşan, konuştuklarımızın karşılık bulduğu bir yapı istiyoruz. Devlet topluca işçisiyle nasıl sözleşiyorsa memuruyla da böyle sözleşsin. Hayati Yazıcı konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıyacağını ve elinden geleni yapacağını söyledi” diye konuştu.(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler