HABER

Tekneler boğazda eylem yaptı

İSTANBUL (İHA) - 'Karadeniz ve Türk Boğazları Güç ve Eylem Birliği' tarafından düzenlenen etkinlik, çok sayıda teknenin katılımıyla İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirildi. Boğazı temsili olarak bir saat trafiğe kapatan tekneler, meşaleli gösteriyle olası facialara tepki gösterdi.

Boğazlarda yaşanabilecek olası felaketleri önlemek amacıyla; Doğa ve Barış Derneği ile Türkiye Çevre Kozası kuruluşlarının koordinasyonunda oluşturulan Güç ve Eylem Birliği'ne, İstanbul Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, çok sayıda belediye ve balıkçı tekneleri destek verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İdris Güllüce, Beykoz Belediye Başkanı Muharrem Ergül'ün de katıldığı eylemde, Kabataş'tan hareket eden tekneler, Beylerbeyi önlerinde kendilerini bekleyen, Beşiktaş, Bağcılar, Üsküdar, Beykoz, Kadıköy, Bakırköy belediyelerinin tekneleriyle buluştu. Beykoz açıklarına kadar gelen tekneler, burada Beykozlu balıkçılarla birlikte eylemlerini sürdürdü. Tekneler Beykoz'da bir zincir oluşturarak boğazı bir süre trafiğe kapattı. Daha sonra hep birlikte Boğazda seyreden eylemci tekneler, "Türk Boğazları için el ele", "Felaketten önce güvenlik istiyoruz", "Türk boğazları dostluk ve barış yolu alacak", "Türk boğazları Petrol boru hattı değildir" yazılı pankartlar taşıdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili İdris Güllüce, Tanker taşımacılığının İstanbul'u tehdit ettiğini belirterek, UNESCO tarafından korunması gerekli şehir ilan edilen 3 bin yıllık tarihi mirasın ve 15 milyon İstanbul'un tehlikeli madde taşımacılığı sebebiyle büyük risk altında olduğunu söyledi.
Konu ile ilgili basın bildirisini okuyan Doğa ile Barış Derneği Başkanı ve Çevre Kozası İnisiyatifi Başkanı Yüksel Üstün ise, Boğazlarda son 50 yılda 700'ün üzerinde deniz kazası olduğunu, şans eseri bunların hafif atlatıldığını belirtti. Tengiz-Novorossiks petrol boru hattının işletmeye açılması ve tüm dünya nükleer atıklarının Rusya'da depolanması kararı ile yakın gelecekte Türk boğazlarından ve Karadeniz'den geçecek tehlikeli madde taşıyan gemi sayısı ve boyutlarının daha da artacağını belirten Üstün, şu anda yılda180 milyon ton tehlikeli atığın taşındığını, yakın zamanda bunun 250 milyon tona çıkacağını vurguladı.
Daha sonra Beykoz'dan Avrupa yakası sahillerini takip ederek Rumeli Hisarı önlerine gelen yüzlerce tekne, kornalar çalarak, meşaleler yakarak bir felaket öncesi 15 milyon İstanbullu'yu uyardı. Tekneler, daha sonra Rumeli Hisarı önlerinde yaktıkları meşalelerle eylemi tamamladı.

En Çok Aranan Haberler