Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Mustafapaşa beldesindeki Kapadokya Meslek Yüksek Okulunda, 44 ilden gelen gazeteciler cemiyeti başkanlarının katılımıyla yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 29. Başkanlar Konseyi toplantısında konuşan Erinç, hakkında soruşturma ve kovuşturma açılan gazeteci sayısının yüksek olmasından yakındı.
Yaklaşık 5 bin gazeteci hakkında soruşturma olduğuna dikkati çeken Erinç, şunları kaydetti:
''Gazeteciler hakkında soruşturma ve kovuşturma açılmasının en yüksek seviyelere ulaştığı bir dönemden geçiyoruz. Sayın Adalet Bakanı, İstanbul'da örgüt temsilcileri, yaygın basının yöneticileri ile bir araya geldi. Verdiği rakamlardan gördük ki 5 bin kadar soruşturma var. Bunların bir kısmı takipsizlik ile sonuçlanmış. Şunu hatırlatmak istiyorum. Türk Ceza Yasası yapılırken biz 26 maddeye karşı çıkmıştık ve suç tanımlarının yoruma açık olduğundan söz etmiştik. O zaman da bize demişlerdi ki 'Uygulamayı görelim, sonra değişiklik yapmak gerekiyorsa yaparız' denildi ama daha o günden bu günleri görmüştük.''
İnternet haberciliğine de dikkati çeken Erinç, bazı suçların yeniden tanımlanmasının gündeme geldiğini, bu nedenle toplantıdan sonra bu konuda çalışacak bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını belirtti.
Erinç, ''Şimdi bu toplantı sonunda bir komisyon kurulması kararlaştırıldı. Özellikle 'Yargıyı Etkileme' maddesi başta olmak üzere, internet ile ilgili suçlar gibi suçların yeniden tanımlanması gündeme gelmiş bulunuyor. Tabii şu da bir gerçek ki internet herkese açık olarak Türkiye'de bir giyotine dönüşme tehlikesi ile karşı karşıya'' diye konuştu.
-TGF İLE İŞBİRLİĞİ-
Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek ise, AA'nın önemi, haber üretimi ve diğer mesleki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"Yurt bazında AA'nın ürettiği habere yaklaşabilecek başka ajans olmadığını" belirten Tek, "Cemiyet başkanlarının önerileri bizi bir adım daha ileriye götürecektir" dedi.
''Cemiyet başkanlarından daha çok AA'nın sunduğu hizmetlerde ekonomik kolaylık sağlanmasına için taleplerin geldiğine'' işaret eden Tek, şöyle konuştu:
''Elbette öncelik ekonomik konular. Ekonomik konularda da ben kişisel olarak söylüyorum, AA yönetimini bağlayıcı olarak değil, doğrudan federasyon bir teklif hazırlasın. Cemiyet başkanlarından alacakları önerileri, AA ile işbirliğini içerecek şekilde değerlendirelim. Gereken sistem ve yöntem ne ise onu belirleyelim ve belki hiçbir ücret almadan nasıl bir kanal açılır, ne tür bir hizmet verilir, bunun yolunu birlikte arayalım. Ama benim öncelikle talebim, cemiyet başkanları ve dernek başkanlarına ilişkin... Doğrudan gazetecilikle iştigal eden başkanlar, üyelerinden de görüşlerini toplayabilir. Hangi tür haber çeşidini arttırırız, hangi tür haberler öncelikli olur, bunlara bakar ve bunların da dönüşü bize gelir ise şikayetten çok talep gelir ise -elbette şikayetler doğrudan değerlendiriliyor, onları da dikkate alıyoruz ama- biz yolumuzu çok daha çabuk buluruz. AA, 6 Nisan 2010 tarihinde 90 yaşına giriyor. 90. yılda belki TGF ile yapılabilecek bir işbirliği 90. yıla atılmış bir temel gibi de olur. Bir güzelliğin ilk adımı da olabilir.''
Törende, toplantının yapılmasında katkıları bulunanlara ''TGF 29. Başkanlar Konseyi Toplantısı'' anısına teşekkür plaketleri verildi.
Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek, AA'nın plaketini, TGF Başkanı Atilla Sertel'in elinden aldı.
AA