LONDRA (ANKA) – Anayasa Mahkemesinin AKP davasını görüşmeye başlamasından hemen önce Türk basınında yayınlanan açıklamaları yurt dışında da ilgi çekti. The Observer gazetesi, Erdoğan için "Kritik mahkeme kararı öncesi ulusal barış ve uzlaşma için tutkulu bir çağrı yaptığı"nı yazdı. Gazete, Erdoğan'ın sözlerinin "yasağı önlemek için bir son dakika çaba" olarak yorumlandığını da belirtti.
Pazar günlerinde İngiltere'de yayınlanan The Observer gazetesi, Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkındaki kapatma davasını görüşmeye başlamasından hemen önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk basınında yayınlanan açıklamalarına dikkat çekerek şunları yazdı:
"Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, dün (Cumartesi günü) kendisinin siyasetten yasaklanması, partisinin de kapatılması ve Türkiye'nin siyasi krize sürüklenmesine yol açabilir kritik bir mahkeme kararından bir kaç gün önce ulusal barış ve uzlaşma için tutkulu bir çağrı yaptı" diye yazdı. Gazete dava görüşmelerinin yarın başlaması öngörülüyor ve karar Salı günü gibi erken bir tarihte çıkabilir" diye yazdı.
Erdoğan'ın "hatalar ve gerilim varsa sosyal barış yeniden tesis etmemiz gerekir" dediğine işaret eden gazete, Erdoğan'ın, "Önemli olan bu gökyüzü altında birlik içinde birlikte yaşamaktır" yolundaki sözlerini de aktardı.
-AKP İÇİN "SİYASİ FELAKET"-
İngiliz gazetesi, Erdoğan'ın açıklamalarının, AKP için "siyasi felakete" yol açabileceği bir karar öncesi "yasağı önlemek için yapılan bir son dakika çaba" olarak yorumlandığını öne sürdü. Analistlerin çoğunun, Anayasa Mahkemesi'nin Başsavcının 71 AKP üyesinin Türkiye'de "katı bir İslamcı rejimi empoze etmeye çalıştığı" argümanını kabul edeceğini tahmin ettiğini kaydeden gazete, şöyle devam etti:
"Dava, arka planda Türkiye'nin ordu ve yargısında güçlü olan laik milliyetçiler ile popülist, büyük ölçüde Avrupa yanlısı olan, başta kentsel orta sınıf olmak üzere, yeni elitlerin desteğini alan ılımlı İslami hükümet arasındaki acı bir güç mücadelesi sürerken görülüyor."
-"BİREYLERE SİYASET YASAĞI SERT DARBE OLUR"-
The Observer, analistlere dayanarak, "Kapatılan bir AKP başka bir adı altında yeniden lanse edilebilir ancak bireyler hakkındaki yasaklar sert bir darbe olur" yorumunu da yaptı. Gazetenin haberinde görüşlerine de yer verdiği, tanınmış İngiliz dış politika düşünce kuruluşu Chatham House'nun Türkiye uzmanı Fadi Hakura da, "Türkiye'de herkes büyük oynuyor" ifadesini kullandı.
-"AKP BÜYÜK ÖLÇÜDE ERDOĞAN DEMEK"-
Hakura, "Türkiye'de siyaset, partiler veya kurumlar değil, kişiler ile ilgili ve AKP, büyük ölçüde Erdoğan demektir" diye konuştu.
İngiliz gazetesi, haberinde üst düzey AKP yetkililerinin yasak halinde erken seçime gidileceği spekülasyonunu yatıştırmaya çalıştığını belirterek bu çerçevede Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in "Türkiye'nin gündeminde erken seçim yok" sözlerine de dikkat çekti.
Başbakanlık Basın Müşaviri Akif Beki'nin de "davanın, Erdoğan'ın Başbakan olarak değil, birey olarak pozisyonunu ilgilendirdiğini" belirterek açıklama yapmayı kabul etmediğine de dikkat çeken The Observer, "krizin" AKP'nin türban yasağını kaldırma girişiminden kaynaklandığını belirtikten sonra "Gerilimin Ergenekon soruşturması çerçevesinde çok sayıda görevli ve emekli subay, hukukçu ve gazetecinin gözaltına alınması ile artırıldığı" savına da yer verdi.
The Observer, haberine nokta koyarken de "Bazı uzmanlar mahkeme, partiyi ve milletvekillerini yasaklanmaktan kaçınacağına ve muhtemelen devlet yardımını geri çekme seçeneğine yöneleceğine inanıyorlar" diye yazdı.