HABER

Tiroid nodüllerinde iğne biyopsisi

Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinin amacı bu nodülün iyi huylu/kötü huylu ayırımının yapılmasıdır. Tiroid ultrasonografisi ve iğne biyopsisi bu ayırımı yapmak için kullanılan “altın standart” bir incelemedir. İğne biyopsisi; nodülün içine enjektör iğnesi ile girilerek hücre çekilmesi ve mikroskop altında incelenmesidir.

Tiroid nodüllerinde iğne biyopsisi

Hangi nodüle biyopsi yapılması gerektiği kararı ultrasonografi bulgularına göre verilir. İğne biyopsisinin ultrasonografi eşliği ile yapılması tanı doğruluğunu arttırır. Ultrason olmadan el yardımı ile biyopsi yapılması, yeterli hücre alınamamasına ve kuşkulu yerlerden biyopsi yapılamamasına neden olur. Çünkü bazı nodüllerde sıvı içeriği vardır ve bunların sıvı bölümlerinde yeterince hücre olmadığı için tanı koyulamaz. İğne biyopsisinden hazırlanan camları potologlar inceler. Patoloğun tanı koyabilmesi için alınan materyalde yeterli hücre olması gerekir.

Biyopsinin ultrason eşliğinde yapılması yeterli hücre alım oranını arttırır. En ideali biyopsi yapılırken patoloğun da aynı ortamda olması ve işlem bitmeden alınan hücrelerin yeterli sayıda olduğunu bildirmesidir. Ancak bu işlemin maliyeti daha fazladır ve daha uzun zaman aldığı için tüm dünyada da yaygın uygulanamamaktadır. Kalın iğne biyopsisi nedir Kalın iğne (tru-cut) biyopsi çok ender olarak kullanılır, iğne biyopsisine üstünlüğü yoktur. Bazı hastalarda tanı koyabilmek için özel boyalar yapmak gerekir.

Bu durumlarda tiroid dokusu gerekli olduğu için kalın iğne biyopsisi istenebilir. Hangi nodüllere biyopsi yapılmalı Hipoekojenite, mikrokalsifikasyon, düzensiz sınır, çevre dokulara yayılma, boyunda kuşkulu lenf bezi, halo yokluğu, doppler US ile nodül içi akımın yüksekliği olan nodüllerden biyopsi yapılır. Boyunda sert nodül, hızla büyüyen nodül, ses kısıklığı, boyun bölgesine radyasyon alan kişilerde biyopsi mutlaka yapılmalıdır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler