HABER

TÜDEF: Pirinç ve gıdadaki fiyat artışları geçici değil

ANKARA (ANKA) – TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, pirinç ve gıdadaki fiyat artışlarının geçici değil, kalıcı ve ciddi bir sorun olduğuna dikkat çekti ve "Çözüm, uluslar arası tekellere devredilmiş tarım politikalarına son vermektir. Ülkenin tohumuna, tarımına sahip çıkmaktır. Tüketiciler, gelecek nesiller için ülke tarımına sahip çıkalım. Pirinç bulamadığınızda, bulgur yiyebilirsiniz ama otolarınızı yiyemezsiniz" dedi.

TÜDEF Genel Başkanı Çetin yaptığı açıklamada, pirinç ve gıda fiyatlarının artmasının temelinde enerji ve gıda tekellerinin bulunduğunu ifade etti. Pirinç ve gıdadaki fiyat artışlarının geçici değil kalıcı ve ciddi bir sorun olduğuna dikkat çeken Çetin, şunları kaydetti:

"Tüm dünyada ekilebilir alanlar hızla yağlı tohum üretimine ayrılmakta, bu ürünler sanayide bio-yakıta dönüştürülmektedir. Özellikle başını ABD'li Cargill firmasının çektiği uluslar ötesi şirketler verimli ve çok geniş tarım arazilerini işgal ederek GDO'lu tohum ekmekteler ve ürünlerin büyük bölümü sanayide kullanılmaktadır. Yenilebilir gıda üretimi azalmaktadır. Tohumu kontrol edenler ve hangi ürünün ekileceğine karar verenler açlığı körükleyenler dev gıda şirketleridir."

Çetin yirmi yıl öncesine kadar dünyada kendine yeterli gıda üreten ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin ise artık tam bir dışa bağımlılık yaşadığını belirterek, tarım politikasının tümüyle uluslar arası gıda ve tohum şirketlerine terk edildiğine dikkat çekti. Çetin, "Pamuk, şeker pancarı, tütün, mısır, fındık neredeyse yasaklanmıştır. Buğday ve pirinç gibi ürünlerin ekilebilir alanları daraltılmıştır. Birinci sınıf tarım arazileri sanayiye açılmış, karşı çıkanlara ‘köşkün bahçesini de veririm' denmiştir. Yerel tohum türleri yerini uluslar arası tekellerin GDO'lu tohumlarına bırakmıştır. Türkiye'de tarım yok edilmiştir" dedi.

Bu şartlar altında hızla artan gıda fiyatlarının kalıcı bir durum yarattığını vurgulayan Çetin, şunları kaydetti:

"Çözüm, uluslar arası tekellere devredilmiş tarım politikalarına son vermektir. Ülkenin tohumuna, tarımına sahip çıkmaktır. Tarım alanlarının çoraklaşmasına, sanayileşmesine, GDO şirketlerinin talanına izin vermemektir. Tüketiciler, gelecek nesiller için ülke tarımına sahip çıkalım. Pirinç bulamadığınızda, bulgur yiyebilirsiniz ama otolarınızı yiyemezsiniz."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler