İstanbul AA - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, türban tartışmasına değinerek, "Ortada bir sıkıntı olduğu muhakkak. Ama bu sıkıntı bugün tartışılandan daha geniş boyutlara sahip" dedi.
Yalçındağ, TÜSİAD olağan Genel Kurulunda yaptığı konuşmada bütün enerjinin ekonomiye yoğunlaştırılması gerekirken, bir süredir aslında çok daha rahat bir zamanda tartışılması gereken bir konunun, türban konusunun, gündemin birinci maddesi haline getirildiğini söyledi.
Yalçındağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Evet, bir yanda başını örttüğü için eğitim sürecinde zorluk çeken genç kızlarımız var. Diğer yanda, 15 yaşında istemediği halde zorla kapatılanlar da, birkaç yıl sonra çevre baskısıyla başını örtmek zorunda kalmaktan korkanlar da var. Ayrıca inanın kadınlarımızın tek sorunu da bu değil. Ülkemizde kadınlarımızın birçoğu çok daha ağır, çok daha derin sorunlarla mücadele ediyor.
İşte tam da bu nedenle, Türkiye'yi bir refah toplumuna dönüştürmek ve çocuklarımıza daha iyi bir gelecek verebilmek için temel ekonomik ve sosyal sorunlarımızı öne almalı, gündemimizi dünyadaki gelişmelere uygun hale getirmeliyiz. Aksi halde küresel dalga, yaşam biçimimize bakmaksızın hepimizi önüne katıp sürükleyebilir."
Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne, Türkiye'nin toplumsal gelişme idealinin, muasır medeniyete, yani gelişmiş Batı ülkelerinin seviyesine ulaşmak olarak tarif edildiğini söyleyen Yalçındağ, Türkiye'nin tüm eksiklerine rağmen dünya ekonomisi ile belirli bir entegrasyon içinde olduğunu kaydetti.
Yalçındağ, bu pencereden bakınca, uzun vadeli büyüme stratejisinin, boş bir kağıt üzerine sıfırdan tasarlanmasının gerekmediğinin ortaya çıktığını belirterek, "Çünkü aslında, AB'ye tam üyelik hedefimiz, yukarıda tanımlamaya çalıştığımız toplumsal idealimizin yeni bir ifade biçimidir. Aynı zamanda, reform gerektiren tüm alanları yatay olarak kesen bir toplumsal dönüşüm ve yükseliş stratejisidir. Türkiye açısından, uzun süredir uykuya yatmış bu süreci canlandırmak, 2008'in temel aksiyonlarından biri olmalıdır" dedi.
Yalçındağ, sözlerini "Biz özel sektör olarak kendimizi, Cumhuriyet'in demokrasi, laiklik, çağdaşlık ve refah ideallerinin taşıyıcısı, toplumsal gelişmenin gönüllüsü olarak görüyor ve ilgili tüm süreçlerde aktif olmaya devam edeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz" şeklinde tamamladı.