LONDRA (İHA) - İngiltere'de göçmenlik başvurusu reddedilen 14 yaşındaki Meltem Avcıl ve annesi Cennet Avcıl, serbest bırakıldı.
2001 yılından beri İngiltere'de yaşayan ve daha öncesinde Almanya'da yaptıkları göçmenlik başvurusu kabul edilmeyen anne ve kız için, insan hakları savunucularının gerçekleştirdiği yoğun kampanyalar sonuç verdi. Geçtiğimiz ay 14. yaşını Yarl's Wood Göçmenlik Sınırdışı Merkezi'nde kutlayan Meltem ile annesi, sınırdışı edilmekten son anda kurtuldu. İngiliz Havayolları'na ait tarifeli bir uçakla 15 Kasım'da Düsseldorf'a gönderilmek istenen Meltem ve annesi, koltuklara kelepçelenince, Meltem'in
huzursuzlukları ve susmadan ağlaması nedeni ile uçağın pilotu, güvenlik ve sağlık kurallarını gerekçe gösterilerek, uçaktan indirildi.
Avcıl ailesini göndermek isteyen İngiltere'nin, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirmek istediği ikinci girişimi ise hem İngiliz medyası tarafından büyük tepki gördü, hem de 14 yaşındaki kızın sağlık sorunları nedeni ile iptal oldu. İngiltere İçişleri Bakanlığı, tarifeli uçakta yaşanan durumun tekrar yaşanmaması için 25 bin pound ödeyerek özel bir jet kiralayarak, Meltem ve Cennet Avcil ailesini göndermek istedi. Aileyi sınır dışı etmek için ödenen para, İngiliz medyasının dikkatini çekince, Independent ve
Mirror gibi ulusal gazeteler buna büyük tepki gösterdi. Uçuş öncesi Bedford Hastanesi'nde muayene edilen Meltem'in ruhsal sağlığının oldukça kötü olması nedeni ile sınırdışı edilmeleri iptal edildi. Independent, 3 aydır tutuldukları merkezden dün akşam annesi ile serbest bırakılmalarının ardından, Kent bölgesinde bir otele yerleştirilen Meltem'in alınan karar nedeni ile oldukça mutlu olduğunu yazdı. Hayatının en mutlu anını yaşadığını söyleyen Meltem, annesi ile birlikte son 7 yıldır yaşadığı Doncaster'e geri dönerek, orada yaşamaya devam edeceğini ifade etti.
İnsan hakları savunucuları, Meltem'in çocuk olmasını, Avcıl ailesinin İngiltere'de bulunduğu süre içinde göçmenlik yasalarına aykırı olarak hiçbir yasayı ihlal etmediğini ve Kürt olan ailenin Türkiye'ye gönderilmeyi istemediğini söyleyerek, sınırdışı kararına tepki göstermişlerdi.