HABER

Türkiye Avrupa'ya sırtını mı döndü?

ABD merkezli German Marshall Fund'ın yıllık Transatlantik Eğilimler araştırması Türk kamuoyunun Avrupa'dan giderek soğuduğunu ortaya koydu.

Türkiye Avrupa'ya sırtını mı döndü?

ABD merkezli German Marshall Fund'ın yıllık Transatlantik Eğilimler araştırması Türk kamuoyunun Avrupa'dan giderek soğuduğunu ortaya koydu.

Buna göre Türklerin yüzde 20'si ülkenin öncelikli ortaklarının Orta Doğu ülkeleri olması gerektiğini düşünürken, Avrupa Birliği ülkeleri ile yakın ilişkiyi savunanların oranı yüzde 13.

Araştırmada Avrupa Birliği ülkeleri ile ilişkiye desteğin son bir yılda yarı yarıya azaldığı, Orta Doğu ülkeleri ile ortaklığa desteğin ise ikiye katlandığı belirtiliyor.

Ayrıca son beş yılda, Avrupa Birliği üyeliğine desteğin yarı yarıya azalarak yüzde 38'e gerilediği sonucuna yer veriliyor.

Ülkelerinin bir gün Avrupa Birliği üyesi olacağına inananların oranı ise sadece yüzde 25.

Türk halkının tercihlerindeki bu değişim araştırma raporunda, "Türkiye'nin dış politika alanındaki adımlarının öngörülmesi giderek daha zorlaşıyor" ifadesiyle yorumlanmış. German Marshall Fund araştırması Avrupa'nın Türklere bakışını da ortaya koyuyor.

Buna göre Avrupalıların sadece dörtte biri Türkiye'nin Avrupa Birliği üyesi olması gerektiğini düşünüyor.

Hükümetleri Türkiye'nin üyeliğine şüpheyle yaklaşan Almanya ve Fransa'da ise bu oran yüzde 16'ya kadar düşüyor.

Ancak Avrupalıların yarısı, isteseler de istemeseler de Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne günün birinde üye olacağını düşünüyor.

Türkiye'nin Avrupa Birliği değerlerini taşıyıp taşımadığı sorulduğunda ise Avrupalıların yüzde 58'i olumsuz görüş belirtmiş. Türkiye'nin Avrupalı olduğuna inanmayanların oranının en yüksek olduğu ülke ise yüzde 73 ile Almanya. Araştırmada Türklerin Amerika Birleşik Devletleri ile ilgili düşüncelerine yer verilmiş. Başkan Barack Obama'nın popülaritesi Avrupa'da artarken Türkiye'de azalıyor. Son bir yılda Obama'ya desteğin yüzde 50'den yüzde 28'e gerilediği görülmüş. Araştırmada İran'ın nükleer programına ilişkin görüşler de var.

Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nden yer beş kişiden dördü nükleer silah sahibi bir İran'dan kaygı duyduğunu dile getirirken, Türkler de bu oran yüzde sadece yüzde 39.

Amerikalıların yüzde yüzde 75'i, Avrupalıların da yüzde 43'ü İran'a yönelik bir askeri müdahaleye son çare olarak onay verirken, Türkiye'de bu oran yüzde 13.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler