BERLİN(ANKA) - Alman ekonomi gazetesi Wirtschaftsblatt, bu yöndeki analizinde Ankara'daki hükümet temsilcilerinden B planının çoktan uygulamaya konulduğu işaretinin alındığını yazdı.
Wirtschaftsblatt, "AB, dünyanın geri kalan kısmı üzerindeki etkisini ve cazibesini nefes kesici bir hızla kaybettiği için bugünlerde şüphe edenlerin, şimdiki zamanla ilgili daha iyi bir görünüme sahip olmak üzere Türkiye'ye seyahat etmesi gerekiyor. Belki beş yıl öncesine kadar Ankara'nın dış politikadaki hedefi, AB katılımını hızlandırmaktı fakat bugünlerde böyle bir istek çok fazla hissedilmiyor. AB üyeliği artık Türkiye'de gündemde değil" yorumunu yaptı. Gazete, ABHaber tarafından yansıtılan analizinde şöyle devam etti:
"AB'deki kriz, hakikaten de Türkiye'nin yalnızca siyasi değil, aynı zamanda ekonomik nedenlerden dolayı da Avrupa'dan uzaklaşmasını sağladı. Avrupa'daki ekonomik düşüş, Avrupa'ya yapılan ihracatın toplam ihracata göre artık sadece yaklaşık yüzde 35'ini oluşturmasına neden oldu. Bu oran kulağa mühim bir rakam gibi gelse de bu pay, birkaç yıl öncesine kadar yüzde 60 seviyesindeydi. Talebe bağlı olarak yaşanan bu gerileme, Türkiye'nin kendisi için giderek daha fazla başka piyasalar aramasına neden oldu."
Wirtschaftsblatt, "Bu durum, Türkiye için iyi, Avrupa için gerçekten de kötü" sözlerini de kullandığı analizinde, "Eğer Türkiye, Asya'da rekabet edebilecek düzeye gelmek istiyorsa hem etkinliği hem de ürünlerinin kalitesi üzerinde çalışmalı yani daha da rekabet edebilir bir seviyeye gelmeli. Bu durum, kısa vadede sancılı bir süreç olsa da uzun vadede oldukça avantajlıdır" değerlendirmesinde bulundu.
-"TÜRKİYE'NİN AVRUPA PERSPEKTİFİNE İLGİSİ HER GEÇEN YIL AZALACAK"-
Bunun da Avrupa için sadece Asya'daki piyasalarda yeni ve daha aç bir rakibin oluşacağı anlamına gelmediğini de savunan gazete, "Daha ziyade Türkiye'nin Avrupa perspektifine duyduğu ilginin her geçen yıl azalacağı anlamını taşıyor" dedikten sonra şu uyarıyı da yaptı:
"Bu da pek çok -özellikle de demografik- nedenden dolayı bir sorundur. AB'de yaklaşık 40 civarında olan ortalama yaş seviyesi Türkiye'de 29. Avrupa Kıtası'nın en geç önümüzdeki 20 yıl içinde bir hücre gençleştirme terapisi yapması fena olmaz."
Alman gazetesi, Ankara'daki hükümet temsilcilerine AB katılımıyla ilgili nasıl bir B planlarının olduğu sorulduğunda, "Cevap olarak zayıf bir gülücük ve B planının çoktan uygulamaya konduğuna dair bir işaret" alındığını da belirterek "Türkiye, artık Avrupa'ya doğru değil, Asya, Orta Doğu ve Afrika'ya doğru bakıyor. Yani tarihi açıdan önemi olan bir kapı artık AB için kapanmış olabilir" sözlerine ekledi.