İSTANBUL (İHA) - Bu sene ilk defa mobil ve sabit genişbant karşılaşması da yapılan araştırma şehir merkezleri ile kırsal kesimlerde kalite bakımından farklılıklar olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye ise genişbant bağlantı kalitesi ve penetrasyon oranı bakımından genişbant liderliğinde 66 ülke arasında 42'inci sırada yer alıyor.
2008 yılının Eylül ayında yayınlanan ilk genişbant internet çalışması ülkelerin gelecek nesil web uygulamaları ve hizmetlerinden nasıl fayda sağlayacaklarına dikkat çekmek amacıyla hazırlanmıştı. Ülkedeki genişbant kalitesinin ülkenin ekonomik anlamda gelişmişliğiyle parallelliğini ortaya koyan araştırma, ulusal ajandalarında da genişbant bulunan ülkelerdeki kalitenin en yüksek seviyelerde olduğunu ortaya koymuştu. Bu sene yapılan araştırmaya ise 24 ülke daha eklenirken 240'ı aşkın ilde genişbant kalitesi ölçüldü.
Cisco sponsorluğunda Oxford Üniversitesi Said İşletme Okulu'ndan MBA öğrencileri ile Oviedo Üniversitesi Uygulamalı Ekonomi Bölümü tarafından gerçekleştirilen 2009 Genişbant Kalite Araştırması, vatandaşlar tarafından kullanılan genişbant servislerin kalitesi ile genişbant kullanım penetrasyonlarını da biraraya getirerek yeni bir bakış açısı sağlıyor.
Ortalama genişbant bağlantı kalitesinin yükseldiğini ortaya koyan araştırmaya göre indirme (download) hızı yüzde 49 oranında artarak 4.75 Mbps'ye yükselirken, yükleme (upload) hızı ise yüzde 69 artarak ortalama 1.3 Mbps'ye yükseldi. Genişbant internette gecikme hızı ise yüzde 21 oranında düşerek 170 milisaniye'ye geriledi.
2009 Genişbant Bağlantı Araştırması sonuçlarına göre Güney Kore genişbant liderliği tablosunda 138.6 puanla en tepede yer alırken, Japonya 115.3 puanla ikinci, Hong Kong ise 111 puanla üçüncü oldu. İsveç, İsviçre, Hollanda, Singapur, Lüksemburg, Danimarka ve Norveç ise listede ilk 10'da yer alan diğer ülkeler oldu. 2009 yılında genişbant kalitesini yüzde 72 oranında yükselten Güney Kore, yüksek penetrasyonla birlikte Japonya'dan liderliği alırken, araştırmada bu gelişmenin hükümet tarafından yürütülen
teknoloji odaklı yaklaşımın büyük rol oynadığı belirtildi. Aynı dönemde genişbant kalitesi yüzde 38 oranında artan İsveç'in ise Avrupa'daki en yüksek genişbant kalitesi ile ilk 10'da Güney Kore ve Japonya'yı yakalamış durumda. İsveç aynı zamanda nüfusu yoğun iller ve kırsal bölgelerde gözlenen genişbant kalite farkını en hızlı kapatan ülke oldu.
39 ülkenin standart çözünürlükteki web tv seyretmek, dosya paylaşımı veya Skype gibi düşük çözünürlüklü video iletişim araçlarını kullanmak için yeterli genişbant kalitesine sahip olduğunu ortaya koyan araştırmaya göre Güney Kore, Japonya, İsveç, Litvanya, Bulgaristan, Letonya, Hollanda, Danimarka ve Romanya'da yüksek çözünürlüklü internet tv ya da 3-5 sene içinde hayata geçmesi planlanan video iletişim araçları gibi gelecek nesil web uygulamalarına yetecek seviyede bağlantı kalitesi bulunuyor.
Araştırmada bu gereklilikleri 2008 yılında sadece Japonya'nın karşıladığına da dikkat çekiliyor.
Geçtiğimiz yıl içerisinde genişbant kalitesini en fazla artıran ülke yüzde 72 ile Güney Kore olurken, Bulgaristan yüzde 56 ile ikinci, Litvanya yüzde 55 ile üçüncü, İsveç yüzde 38 ile dördüncü ve Romanya yüzde 34 ile beşinci oldu.
Araştırma ülkeleri karşılaştırırken ekonomik gelişmişlik düzeyini de göz önüne alıyor. Gelişmiş ülkeler arasında Güney Kore geçtiğimiz yıl yaptığı yatırımlar sayesinde genişbant kalite notunu yüzde 73 oranında artırırken, İsveç, ABD ve Çek Cumhuriyeti de önemli yol kat eden ülkeler arasında gösteriliyor.
Araştırmada genişbant kalitesinin incelediği şehirler dışında ülkenin geri kalanındaki kalite de değerlendirildi. Ülkelerin büyük çoğunluğunda şehir merkezleri ile kırsal kesimlerde kalite bakımından farklar olduğu gözlemlenirken, 13 ülkede önemli derecede fark görüldü. Litvanya, Rusya ve Letonya dijital kalitede en büyük farkların gözlendiği ülkeler olurken, İsveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve İzlanda'da şehir merkezleri ile diğer bölgeler arasındaki kalite farkının çok daha düşük seviyelerde olduğu
belirlendi. Büyük şehirlerin dışında en yüksek kalitede bağlantı olanağı tanıyan ülkeler ise Japonya, Kore ve İsveç olarak sıralandı.