HABER

Türkiye için asit yağmuru oluşumu yok

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Hasan Zuhuri Sarıkaya, Türkiye'de yağan yağmur volkanik kül bulutunun içinden geçmeyeceği için asit yağmuru oluşumunun söz konusu olmadığını bildirdi.

Sarıkaya, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar ve Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom ile Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Dairesi Başkanlığında değerlendirme toplantısı düzenledi.

Müsteşar Sarıkaya, son günlerde basında yer alan haberlere açıklık getirmek ve bilgi kirlenmesini önlemek amacıyla toplantıyı düzenlediklerini söyledi.

Sarıkaya, yağmur bulutlarının bulunduğu ve insanların yaşadığı yer seviyesinde herhangi bir kül bulutu olayı olmadığını belirterek, sadece dün ülkenin kuzey kesimlerinde 6 bin-10 bin metre arasında hafif bir etkilenmenin tespit edildiğini ifade etti.

Türkiye'nin yer seviyesinde şimdiye kadar kül bulutlarından etkilenmediğini yineleyen Sarıkaya, ''Eğer yeni bir patlama olmaz ise mevcut patlamanın etkisini geleceğe taşımak suretiyle yapılan tahmin ise 24 saat içinde ülkemizde herhangi bir tehlike, risk, kül bulutu taşınımı gerek yer seviyesinde, gerek atmosferin üst tabakalarında beklenmemektedir'' diye konuştu.

Yağmur bulutlarının yerden yüksekliğinin 500-3 bin 500 metre arasında değiştiğini, Türkiye'ye gelen kül bulutunun seviyesinin ise 6 bin-10 bin metre arasında olduğunu belirten Sarıkaya, şu bilgileri verdi:

''Yağmur yağarsa yağan yağmur, kül bulutunun içinden geçmeyeceği için zaten herhangi bir kül taşınımı veya asit yağmuru oluşumu söz konusu değil. Ancak tersi olursa yağmur bulutu yukarda, kül bulutu yere kadar inerse yağmur yağarken kül bulutunun içinden geçip içine kükürtdioksidi alırsa bunun sülfirik aside dönüşerek, asidik etkisi söz konusu olabilir. Ülkemize gelen kül bulutu, yağmur bulutlarının üzerinde olduğu için şu an böyle bir olay söz konusu değil.''

Müsteşar Sarıkaya,''Eğer yeni bir patlama olmazsa önümüzdeki 24 saatte hem yer seviyesinde hem de üst katmanlarda bir kül bulutu beklenmiyor. Şu an mevcut olanlar zaten gitti, taşındı, ülkemiz üzerinde değiller zaten'' dedi.

-SAĞLIK AÇISINDAN DA TEHLİKE YOK-

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom,Türkiye'nin kuzey kesimlerinde görülen kül bulutlarının, yer seviyesine inmediği, üst kısımlarda olduğu ve yoğunluğunun az olduğu şeklinde tespitler yapıldığını anımsatarak, ''Bu nedenle o bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızın da diğer bölgelerdeki vatandaşlarımızın da endişeye kapılacakları herhangi bir durum bulunmamaktadır'' dedi.

Kül bulutlarının yağmur bulutlarıyla birleşmesi ihtimali söz konusu olursa astım, bronşit, kronik akciğer, kalp rahatsızlığı olanların veya çok küçük çocukların açık havada daha az zaman geçirmelerinin tavsiye edileceğini ifade eden Çom, ''Ancak ilerde atmosferin durumunun değişmesi, patlamaların devam etmesi gibi başka hadiseler olursa biz de vatandaşlarımıza ek tıbbi, önlem ve uyarılarımızı duyuracağız'' diye konuştu.

Kamuoyunda gereksiz yere panik yaratılmamasını, her yağmur yağdığında kaygılanılmamasını isteyen Çom, asit yağmurlarının oluşması durumunda, açık havada bulunulmaması, kapalı mekanlarda zaman geçirilmesinin yeterli olacağını belirtti. Seracettin Çom, ''Ülkemiz, sağlık açısından şu an itibarıyla büyük bir risk taşımamaktadır'' dedi.

Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da ''Ters rüzgarların esmesi halinde durum ne olacak?'' sorusu üzerine, rüzgarların ters esmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

En Çok Aranan Haberler