HABER

''Türkiye laik bir demokrasidir''

''Türkiye laik bir demokrasidir''

Washington (AA) - ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türk iç politikası ve medyasında belli bir "kakofoni" olduğunu belirtirken, "güçlü, istikrarlı, güvenli ve laik bir demokrasi" olarak Türkiye'nin konumunda ufukta kendisini özellikle endişelendirecek bir şey bulunmadığını söyledi.

Wilson, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, dün Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush ile planlanandan çok daha uzun süren görüşmesinden sonra Washington'daki Türk basınının sorularını yanıtladı.

Ross Wilson, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın irticayla ilgili açıklamalarına ilişkin sorular üzerine, şunları söyledi:

"Türk politikası ve toplumunda daima belli bir gürültü var. Bunun çeşitli nedenleri bulunuyor. Ben hem Türkiye'deki siyasi gürültü ve ordunun da içinde bulunduğu birçok aktör arasında duyduğumuz, gördüğümüz şeyler, hem de Türkiye'nin kurumlarının bu karmaşık konularla etkili bir şekilde başa çıkma gücü ve sağlamlığından çok etkileniyorum."

Wilson, bu demokratik tartışmalar sayesinde Türkiye'nin 21'inci yüzyıldaki yeri, geleceği, Avrupa, komşuları ve ABD ile ilişkilerinin şekilleneceğini belirterek, ABD'nin, Türkiye'de "radikal İslam" konusunda endişeli olup olmadığı yönündeki bir soruyu, şöyle yanıtladı:

"Bunlar Türkiye'nin iç meseleleri. Büyükanıt ve Sezer'in konuşmalarının tamamını okumadım. Sadece bir özet gördüm. Bizim görüşümüz, Türkiye, dünyanın zorlu bir bölgesinde güçlü, istikrarlı, güvenli, laik bir demokrasidir. Ve bu konum, bizim Türkiye ile ilişkilerimiz, müttefikliğimiz ve Türkiye'nin kendini, Avrupa barış ve istikrarına, küresel barış ve güvenliğe katkısı bakımından geliştirmesi konularında işbirliğimizde merkezi konumdadır. Büyükelçi olarak ve büyükelçilik olarak bana göre, Türk iç politikası ve medyasında belli ölçüde bir kakofoni bulunmakla birlikte, ufukta beni özellikle endişelendirecek bir şey görmüyorum."

Avrupa Komisyonunun Türkiye Temsilcisi Hans Joerg Kretschmer'in, bu tartışmalarla ilgili sözlerine işaret edilmesi üzerine Wilson, şunları kaydetti:

"Biz, Türkiye'nin demokratik kurumlarına ve hem demokratik kurumların hem de hükümetin seçmen önünde hesap verebilir konumda olmasına büyük önem atfediyoruz. Bizim görüşümüz, Türkiye'nin siyasi ve güvenlik kurumlarının ve elbette seçilmiş kurumlarının, ABD-Türkiye ilişkilerinde temel olmasıdır. ABD, Türkiye'nin siyasi reformlar ve demokratik kurumlarını güçlendirmesi, açık siyasi süreç gibi konulardaki çabalarını destekledi. Bunlar doğru şeyler ve Avrupa Birliği ile de çalışılıyor ve biz de ABD olarak bu çabaları destekliyoruz."

Wilson, bu konularda Türkiye'ye bakışta, AB ile ABD arasında farklılık olduğunu söylemenin de doğru olmayacağını vurguladı.

Türkiye'deki siyasi liderlerin tartışmalarına girmeyeceğini belirten Wilson, "güçlü, istikrarlı, güvenli ve demokratik bir Türkiye'ye büyük önem atfediyoruz.

İnanıyoruz ki Türkiye güçlü ve güvenli bir demokrasidir. Benim bir büyükelçi olarak ve büyükelçilik olarak gördüğümüz, Türkiye de zaten bu noktada ve bu yönde gidiyor" dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Washington'u yakın zamanda ziyaretine ilişkin spekülasyonlara da değinen Wilson, şunları söyledi:

"Büyükanıt'ın ABD tarafından bir aşamada davet edilmesini beklerim. Bunlar ordularımız arasında normal şeyler. Mart sonunda (ABD Genelkurmay Başkanı) Orgeneral Peter Pace Türkiye'deydi. İyi bir ziyaret oldu. Bunlar müttefikler arasında normaldir ve bu tür ziyaretlerin sürmesi de beklenebilir. Bir davet yapılacak ama bunu duyurmanın başka kurumlara ait olduğunu düşünüyorum. Ben böyle bir ziyaretin gerçekleşmesini beklerim."

En Çok Aranan Haberler