HABER

Türkiye'de 20 bin verem hastası var

AA - Türkiye Ulusal Verem Savaşı Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Ferit Koçoğlu, Türkiye'de 20 bin dolayında verem hastası bulunduğunu belirterek, "Verem savaşında son 1-2 yıldır gözlediğimiz bazı olumlu gelişmelere karşın, hastalık önemini hala koruyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor" dedi.

Koçoğlu, yarın başlayacak 61. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, "13 bin 225'i erkek, 7 bin 301'i kadın olmak üzere Türkiye'de toplam 20 bin 526 verem hastası bulunuyor" diye konuştu.

Verem hastalığının tedavi başarı şansının yüzde 88 olduğunu kaydeden Koçoğlu, ancak Türkiye'deki hastaların 250'sinde ilaçlara karşı direnç geliştiğini söyledi.

Verem mikrobu solunumla bulaştığı için tüm dünyada önemli bir sorun olduğunu ifade eden Koçoğlu, "Verem, teşhisi kolay, tedavisi mümkün bir hastalık olmasına rağmen dünyada en çok ölüm nedenlerinden biridir. Bunlar önlenebilir ölümlerdir" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) ülkelere "Directly Observed Treatment Short Course" (DOTS) denilen "Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi" önerdiğini anlatan Koçoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de verem çığ gibi artmıyor, önlenemez bir durumda değil. Hastalık çok kötü bir tablo göstermiyor. Çünkü Türkiye'de iyi bir verem örgütlenmesi ve geçmişten gelen bir verem savaşı uygulanıyor. Ülkenin her köşesinde fedakarca çalışan sağlık çalışanları ve gönüllü kuruluşlar var. Bu sağlıkçılar diğer meslektaşlarından daha kötü ekonomik koşullarda ve daha fazla basille karşılaşma riski altında veremle savaşıyorlar. Ancak verem savaş çalışmalarında son 1-2 yıldır gözlediğimiz bazı olumlu gelişmelere karşın, hastalık önemini hala koruyor ve toplum sağlığını tehdit ediyor. Hastaların büyük bir kısmının genç oluşu bulaşmanın yaygın olduğunu, veremin tüm ölüm nedenleri arasında ilk 10 hastalık içinde yer alması ise tanı ve tedavi çalışmalarındaki yetersizliği gösteriyor."

Doğrudan gözetimli tedavi uygulamasının ülke genelinde yaygınlaştırılmasının memnuniyet verici olduğunu anlatan Koçoğlu, "Fakat işbirliği yapmayan hastalarda bir azalma olmaması, bu uygulamanın başka yaptırımlarla desteklenmesi gerektiğine işaret ediyor" şeklinde konuştu.

Verem savaş çalışanlarının işbirliği yapmayan uyumsuz hastalar karşısında çaresiz kaldıklarını anlatan Koçoğlu, bu hastaların zorunlu olarak hastanelere yatırılarak tedavi edilmesi gereğini söyledi.

Koçoğlu, "Çoğu, verem ve AIDS'in yaygın olduğu ülkelerden gelen kaçak göçmenler de ciddi bir tehdit oluşturuyor. Göçmenlerle işbirliği yapmayan ve ilaca dirençli hastalar için takip ve tedavi protokollerinin bir an önce hazırlanması büyük önem taşıyor" uyarısında bulundu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler