Prof. Dr. Füsun Yıldız, "Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre eğer KOAH, yeterli tanı alınmazsa 2030 yılında tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacak" dedi.
Yıldız, Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 Kasım'ın amacının KOAH'la ilgili insanlardaki bilinci arttırmak olduğunu belirterek, vatandaşlara medya ve broşürler aracılığıyla ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.
KOAH hastalığının en önemli sebebinin sigaranın kullanılması olduğunu anlatan Yıldız, bu faktörün dışında insanların çalıştıkları ortamdaki hava kirliliğinin de etkili olduğunu kaydetti.
Yıldız, KOAH'ın tanı ve tedavisinde geçikme yaşandığını dile getirerek, "Tedavi gecikince başka faktörler hastalığa etki ediyor. Eğer, 40 yaşın üzerinde sigara içen bir bireyseniz, uzun zamandan beri öksürük, balgam ve nefes darlığınız varsa, mutlaka göğüs hastalıkları uzmanına erişin. Burada nefes testinin yapılmasını sağlayın. Ülkemizde 10 KOAH hastasından 9 tanesi tanısını bilmiyor" ifadesini kullandı.
- "KOAH artıyor"
Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre KOAH'ın dünyada 50 milyon insanı etkilediğini belirten Yıldız. 3 milyon insanın her yıl bu hastalıktan dolayı öldüğünü vurguladı.
Prof. Dr. Yıldız, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre yeterli tanı alınamaması halinde 2030 yılında tüm dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağına dikkati çekerek, "Şu anda 4. sırada. Ülkemizde de 40 yaş üstü yetişkinlerde görülme sıklığı yüzde 20, yani 40 yaş üstü her 5 kişiden birisinde KOAH var. Ülkemizde yaklaşık 3-5 milyon KOAH hastası var. Bunların ekonomik maliyetleri de çok yüksek. Bunlar hem sigara içerek ekonomik maliyeti arttırıyorlar hem de hastalıkları nedeniyle sağlık harcamaları artıyor. Hastalığın tedavisinde en önemli etken sigaradan bir an önce kurtulmak. Sigaranın bırakılmasının ardından bronş genişletici ilaçlar, oksijen tedavisi, solunum rehabilitasyonu tedavilerin uygulanması son derece önemli" şeklinde konuştu.
Yıldız, KOAH'ın ataklarla seyrettiğini dile getirerek, hastalığın sonbahar ve kış döneminde alevlendiğini söyledi.