HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Türkiye'de misyonerlik konusunda bir paranoya var"

"Türkiye'de misyonerlik konusunda bir paranoya var"

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Loost Lagendijk, Malatya'da yaşanan cinayetlerin, "Türkiye'de misyonerliğe karşı bir paranoyanın" yaygın olduğunu gösterdiğini ve Avrupa'da negatif bir etki yaratacağını söyledi.

Lagendijk, belediye başkanlarına açılan davaların yapılan reformlara aykırı olduğunu belirterek, Kürtçe'nin kullanılmasının engellendiğini savundu. Lagendijk, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir hakkında açılan davayı izlemek için geldiği Adliye gazeticilerin sorularını yanıtladı. Lagendijk, Malatya'da öldürülen kişilerin neden öldürüldüğünün netleşmediğini belirterek, "Muhtemelen bu şahıslar Türkiye'de HIrıstiyanlığı yaymak istedikleri için öldürülmüştür" dedi.

Lagendijk, "Tabi bu Avrupa'da negatif bir etki yaratacaktır. Avrupa'daki algılaması şöyle olacaktır. Demek ki Türkiye'de başka bir inanışı yayarsanız başınıza böyle bir şey gelir mesaj alınacaktır. Misyonerlik konusunda bir paranoya yaygındır. Başka bir düşünceyi yaymak düşmanlık arz etmez. Eğer arz ettiği düşünülürse bu tür olaylar meydana gelir" diye konuştu.

Kürtçe'nin kullanılması engelleniyor

Belediye başkanlarına yönelik açılan davaları AB olarak "mutlu olmadıkları" durumlar olarak değerlendiren Lagendijk, "Bu davaları gördüğümüzde Türkiye'nin Kürtçenin kullanımını engellediğini görüyoruz. Tabi bu davalar yapılan reformların ruhuna aykırı bir durumun ortaya çıktığını görüyoruz" diye konuştu. Lagendijk, Baydemir hakkında açılan davanın "Belediye Başkanlarının Kürtçeyi kullanmasını engellemeye yönelik bir dava" olarak niteledi. Lagendijk, bu tür davaların azalması gerektiğine söyledi ve Avrupa Parlamentosu'nun "bu tür davalardan memnuniyetsizlik" duyduğunu ifade etti. Lagendijk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Avrupa'ya yaklaşmış bir Türkiye'de yerel demokrasinin yerleşmesi çok büyük bir önem kazanacaktır. Yerel demokrasinin ilerlemesini istiyoruz. Ayrıca yerel halkın seçtiği belediye başkanlarının bu sürece dahil edilmesi gerekmektedir. Davalar sürdükçe belediye başkanları demokratik süreçten dışlanmış oluyor. Demokratik süreci olumsuz etkiliyor. Bu açıdan Avrupa Parlamentosu adına söylemek istediğim dil açısından ve de yerel belediye başkanlarının çalışması açısından hayatı onlara güçleştirmemesi mesajını vermek istiyorum."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler