HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ulusal deprem yönetmeliği yayımlandı

Ulusal Deprem Araştırma Programı Proje Destekleme Esaslarına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Yönetmeliğe göre Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı(AFAD) tarafından desteklenen projelerin yürütülmesi sırasında ortaya çıkan eser, buluş, endüstriyel tasarım ve teknik bilgi gibi her türlü fikri ve sınai ürünün mülkiyeti AFAD'a kalacak.

Deprem zararlarının azaltılması amacıyla uygulanacak "Ulusal Deprem Araştırma Programı" kapsamında yapılacak araştırma ve geliştirme projelerinin desteklenmesi sürecinin yürütülmesiyle ilgili "Ulusal Deprem Araştırma Programı Proje Destekleme Esaslarına Dair Yönetmelik", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre üniversiteler tarafından önerilen projelerde, proje yürütücüsünün en az yardımcı doçent unvanına; üniversiteler dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile özel kuruluşlar tarafından önerilen projelerde ise en az doktoraya sahip olması gerekecek.

Ulusal Deprem Araştırma Programı projelerinin değerlendirilmesi ve kabul edilenlerin izlenmesi için tek bir araştırmacı havuzu oluşturulacak. Bir uzman göreve atanmadan önce kendisinden, menfaat çatışmasına engel olmak için, hangi proje teklifleriyle ilgisi olduğunu belirten bir beyanname istenecek. Uzmanlar kendisinden incelemesi istenen proje teklifi ile ilgili bir menfaat çatışması yaratabilecek potansiyel bir durum hakkında ilgili komisyona bilgi vermekle yükümlü olacak. Proje desteği kapsamında satın alınan demirbaş niteliğindeki mallar, AFAD'ın malı sayılacak ve projeleri yürüten kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelere proje süresince zimmetlenecek.

-ORTAYA ÇIKAN TÜM ESERLER AFAD'IN OLACAK-

Yönetmeliğe göre AFAD tarafından desteklenen projelerin yürütülmesi esnasında veya sonucunda ortaya çıkan eser, buluş, endüstriyel tasarım ve teknik bilgi gibi her türlü fikri ve sınai ürünün mülkiyet hakkı AFAD'a ait olacak. Projelerin yürütülmesi esnasında veya sonucunda ortaya çıkan eser, buluş, endüstriyel tasarım ve teknik bilgi gibi her türlü fikri ve sınai ürün üzerinde AFAD bedelsiz bir lisans hakkına sahip olacak. Projenin sonucunda "Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu" kapsamında bir eserin ortaya çıkması durumunda proje yürütücüleri işleme, çoğaltma, temsil, basım, yayım, dağıtım gibi bütün mali hakları kapsayan basit ruhsatı AFAD'a verecek.

Sivil toplum kuruluşları tarafından yürütülen projeler sonucunda ortaya çıkan ürünün üretim hakkı, istemesi halinde projeyi yürüten kuruluşa verilebilecek fakat böyle bir durumda AFAD, proje sonucunda ortaya çıkan ürün gelirinden proje sözleşmesine hüküm koymak suretiyle belirli bir ekonomik değer talep edebilecek.

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler