İHA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesiyle ilgili alakalı olarak, "Özelleştirme İdaresi, bu konuya harıl harıl çalışıyor. Çok mesafe kat ettiler. Yakında mutfaktan bir şeyler çıkar. 2008 yılı içerisinde bu konuda bir adım atacağımızı tahmin ediyorum" dedi.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Rektörü Fevzi Sürmeli'yi ziyaretinde bir gazetecinin otoyol ve köprülerin özelleştirilmesiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Unakıtan, "Otoyol ve köprülerin özelleştirmeleri iyi bir aşamada. Özelleştirme İdaresi, bu konuya harıl harıl çalışıyor. Çok da mesafe kat ettiler. Yakında da mutfaktan bir şeyler çıkar. 2008 yılı içerisinde bu konuda bir adım atacağımızı tahmin ediyorum. Çok önemli çalışmalarımız var" diye konuştu.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, "Elektriğe yapılan zamları başka zamlar takip edecek mi?" şeklindeki soru üzerine ise, şunları söyledi:
"Başka zamlar takip etmez. Bu zamlar zorunluluk neticesidir. Elektriğe biz hükümete geldiğimizden beri bir zam olmadı. Ama, elektriğin üretildiği kaynaklardan petrol 100 dolarlara çıktı. Doğalgazda petrol fiyatlarına bağlı olarak artıyor. 'Elektriğin hammaddesi artarken, elektriğin fiyatı sabit kalacak' demek mümkün değil. Bütün ülkelerde bu böyle oldu. Petrol fiyatları arttı, petrole bağlı olarak ürünler de arttı. Elektrikte petrole bağlı ürünlerden bir tanesi. Asgari zamlar yapıldı. Bu arada hükümetin yaptığı zam üzerine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu da, kendi kanunlarından kaynaklanan bir hakkı olarak o da zam yapmak mecburiyetinde kaldı. Ama her şeye rağmen Türkiye'de yapılan bu zamlar, asgari ülkelerde mecburi yapılan zamlardır. Ekonominin gereği olarak bu zammın yapılma mecburiyeti var. Allah bize de bir kaynak nasip eder, ülkede petrol, doğalgaz çıkar. O zaman ne lüzumu var arttırmaya denir. Ama yok maalesef. Bunlar dışarıya bağımlı şeyler. Türkiye'de enerjiyle ilgili olarak biz eskiden 6-7 milyar dolar öderken, bu millet 32-33 milyar dolar yurtdışına fatura ödüyor. Bunları görmek ve bu şekilde değerlendirmek lazım. Bunun arkasından zam gelecek mi? Artık özel sektörde her şey. Zam gelecek yok. Yurtdışından aldığımız bir mal pahalanırsa, burada da pahalanacak. Türkiye, eski Türkiye değil. Türkiye'de devletin elinde zam yapılacak, yapılmayacak maddeler giderek azalıyor. Elektrikte özelleştirilecek. Elektrik piyasası da özelleştirilince 'zam var mı, yok mu?' diye kimse bize bir şey sormayacak."
Bakan Unakıtan, öte yandan ziyarette bulunan MNG kargo şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal'ın Eskişehir'e bin kişilik uçak kargo dönüşüm tesisi kazandıracağını açıkladı. Bu tesisin büyük bir kazanç olduğunu dile getiren Kemal Unakıtan, Anadolu Üniversitesi Sivil Havaalanı pistinin uzatılması ve genişletilmesiyle alakalı projenin bütçesinin hazır olduğunu, çalışmalara en kısa sürede başlanacağını kaydetti.
Rektör Sürmeli de, havaalanına 2-3 ay içinde ILS cihazının da takılmış olacağı müjdesini verdi.
Unakıtan ve beraberindekiler, daha sonra bahse konu havaalanında incelemelerde bulunup, AÜ Rektörü Fevzi Sürmeli'den pistin uzatılması ve genişletilmesi projesiyle ilgili brifing aldı.