HABER

Uslanmayan alkollü sürücülere eğitim

İstanbul (AA)- Türkiye'de her yıl binlerce trafik kazasına neden olan ve uslanmayan alkolü sürücülerden 236'sı, ikinci kez geçici el konulan ehliyetini geri almak için "'Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi"ni başarıyla bitirdi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesinden Sorumlu Müdür Yardımcısı Abdülkadir Tabo, Sağlık Bakanlığı ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokole dayanılarak, bakanlıkça "Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi yönetmeliği" çıkarıldığını hatırlattı. Tabo, bu yönetmeliğin "Karayolları Trafik Kanunu'nun 48'inci maddesine göre, ikinci defa geçici olarak sürücü belgeleri alınanlara sürücü davranışlarını geliştirme eğitimi verilmesi"ni içerdiğini anlatarak, bu kapsamda İstanbul'da 2005 yılının Eylül ayında eğitime başladıklarını söyledi.

Abdülkadir Tabo, maksimum 12'şer kişiden oluşan 3 ayrı sınıfta haftada üç gün eğitim verildiğini ve ekipte psikiyatrist, psikolog, pratisyen hekim ve trafik eğitimcisi bulunduğunu bildirdi. Eğitim öncesi psikiyatristin katılımcıların ruhsal durum muayenesini yaptığını, psikolog tarafından da psikometrik testler uygulandığını kaydeden
Tabo, "Ardından 1 aylık teorik eğitime geçiliyor. Daha çok interaktif geçen derslerde katılımcılara alkol, alkolün etki ve zararları, sonuçları, fiziksel ve ruhsal etkileri anlatılıyor. Bir ay sonra yapılan sınavın ardından kişinin tekrar ruhsal muayenesi gerçekleştiriliyor. Bundan sonra katılımcılar psikiyatrik takibe alınıyor. İzleme süreci devam eden bu kişiler, belli periyotlarla muayeneye geliyor ve kendilerine testler uygulanıyor. Üç ay sonra hekimin ve eğitmenlerin kanaati olumluysa kendisine sertifikası veriliyor"dedi.

Sürücü davranışlarını geliştirme eğitimine bugüne kadar 425 kişinin başvurduğunu ve bunların 236'sının sertifika almaya hak kazandığını ifade eden Tabo, halen 127 kişinin eğitim için beklediğini söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler