Ütü yapmak, özellikle onu pek sevmeyenler için dünyanın en çileli işi olabilir. Her kıyafeti kumaş türüne uygun şekilde ütülemek ve nizami görünüme getirmek, dışarıdan bakanlara çok büyük bir maharet gibi gelebilir. Ancak doğru teknikleri bilirseniz her tür kıyafeti pratik şekilde ütüleyebilirsiniz. Hem de hiç zorlanmadan ve fazla vakit harcamadan!
1. Yumuşatıcı kullanmak.

Kolay ütülemeye dair ipuçları henüz çamaşırların yıkanma aşamasında başlar. Çünkü düzgün yıkanan çamaşırlar makineden az kırışıklı halde çıkar. Bunun için çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı kullanmayı veya makineye bir miktar sirke eklemeyi tercih edebilirsiniz. Her ikisi de kıyafetlerin daha pürüzsüz yıkanmasını sağlayacaktır.
2. Çamaşırları uygun şekilde kurutmak.

Ütülemenin daha kolay olması için çamaşırları uygun şekilde kurutmak da önemlidir. Eğer kurutma makinesi kullanıyorsanız kırışıklıkların açılması için makineye 4-5 parça buz küpü atabilirsiniz. Klasik kurutmada ise kıyafetleri askıya asarken iyice silkelediğinizden emin olmalısınız. Ayrıca gömlek tişört gibi parçaları silkeledikten sonra askıya asıp o şekilde kurutmayı da deneyebilirsiniz. Çünkü bu şekilde mandal veya askı teli izi oluşumunu engellersiniz.
3. Akıllı bir ütü kullanmak

Ütü yapma işini kolaylaştırmak için en güzel şey kumaşı, el hareketlerini anlayan teknolojik bir ütüdür. Kottan ipeğe tüm ütülenebilir kumaşlarda sıfır yanık garantisi, turbo buhar pompası sayesinde %50 daha güçlü buhar teknolojisi, her hareketinizi algılayıp doğru miktarda buhar veren DynamIQ akıllı otomatik buhar teknolojisi ve çok daha fazlası Philips Azur 8000 Serisi'nde!
4. Hassas kıyafetlere uygun adımları izlemek.

Ütü yaparken en çok tekrarlanan hatalardan biri kıyafete uygun adımları izlememekten kaynaklanır. Örneğin; saten gibi narin kumaşları ütülerken, ütü ve kıyafet arasına nemli bir bez yerleştirerek kıyafetin zedelenme riskini önlersiniz. Nakışlı ve işlemeli parçalarda ise tersten ütüleme yapmayı tercih etmelisiniz.
5. Kumaşa uygun ısı ayarını seçmek.

Ütüdeki bir diğer önemli tüyo kumaşa uygun ısı ayarını seçmektir. Çünkü her kıyafet aslında farklı ısı ayarında ütülemeyi gerektirir. Bu talimatları kıyafetlerin etiketlerine bakarak uygulayabilirsiniz. Ayrıca ısıyı kumaşa göre otomatik şekilde ayarlayan ütülerden faydalanarak da bu aşamada ekstra hız kazanabilirsiniz.
6. Doğru sıralama yapmak.

Ütü yaparken sürekli ısı ayarını değiştirmek pek verimli bir tercih değildir ve zamandan büyük ölçüde kaybetmeye neden olabilir. Bu nedenle ütülemeye önce düşük ısı gerektiren parçalardan başlamalı, ardından sırasıyla orta ve yüksek ısı gerektiren parçalara geçmelisiniz. Böylece hem ütünüzü hem de kolunuzu daha az yorarsınız.
7. Buharlı düzleştiricilerden faydalanmak.

Yeni nesil buharlı düzleştiricilerin pratikliğinden faydalanarak evdeki tüm parçaları istediğiniz pürüzsüz görünüme getirebilirsiniz. Hafif ve kompakt tasarımıyla her yere sığan, kol yormayan buharlı düzleştiriciler evdeki yeni favori ekipmanınız olabilir. Çünkü bu parçalar hem ütü masası gerektirmeden dikey ütüleme yapmaya izin verir hem de sadece birkaç dakika içinde kıyafetleri keyifle düzleştirmenizi sağlar. Bu ürünlere bir şans verebilirsiniz.
8. Kazanlı ütünün gücünü keşfetmek.

Eğer daha donanımlı ve kapsamlı bir ütüleme deneyiminden yanaysanız, evdeki ütü yükünüz de biraz fazlaysa kazanlı ütüleri tercih edebilirsiniz. Ekstra geniş kazanıyla yüksek performanslı ve uzun süreli ütü gereksinimlerinde bile harikalar yaratan bu ütüler, tüm ev halkının kıyafetlerini zorlanmadan ütülemenize yardımcı olurlar. Özellikle yeni nesil bir model tercih ederek otomatik buhar, ısı ayarı, sensör gibi avantajlardan faydalanabilir ve zamandan fazlasıyla tasarruf edebilirsiniz.
9. Kaliteli bir ütü seçmek.

Elbette mükemmel bir ütüleme deneyiminin ana noktası doğru ve kaliteli bir ütü kullanmaktır. Çünkü ütünüz eski olduğunda yapışma ve düşük performans gibi sorunlarla karşılaşma riskiniz de yüksek olur. Ancak bilindik markalardan kaliteli ve yeni modellerden tercih ederek, hem vakitten kazanabilir hem de kıyafet ömrünü uzatabilirsiniz. Birçoğu akıllı ayarlarla donatılan bu ürünleri tek tuşla kullanarak oldukça keyifli bir ütüleme deneyimi edinebilirsiniz.
10. Ütülenen parçaları bekletmeden asmak.

Son olarak, ütüleme işleminin ardından kıyafetlerin hepsini bekletmeden asmak tekrar kırışmalarını önler. Katlanması gereken kıyafetleri bile ısısı geçene kadar bu şekilde bekletmek gerekir. Aksi halde harcadığınız tüm emek boşa gidebilir. Bu nedenle ütüsü tamamlanan kıyafetleri bir süre askıda bekletmeyi, sıcaklığı geçtikten sonra katlayıp yerine kaldırmayı da unutmamalısınız.