Ankara - Diploması olmadığı halde, hasta tedavi eden veya doktor unvanını kullanan kişilere verilen hapis ve adli para cezaları artırılıyor.
TBMM Başkanlığı'na sunulan Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, idari para cezalarında artırım öngörürken, Türk Ceza Kanunu (TCK), Kabahatler Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu (CMK) ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun kapsamında, ceza hükmü içeren yaklaşık 170 yasada düzenlemeler yapılmasını içeriyor.
Buna göre, Türkiye limanlarına girip çıkan gemilerden, Limanlar Kanunu'nda belirtilen hususlara muhalefet edenlere, 500 Türk Lirası'ndan 20 bin Türk Lirası'na kadar idari para cezası verilecek.
Hafta Tatili Hakkında Kanuna muhalefet ederek, pazar günleri dükkan, mağaza ve işyerlerini açanlara, 100 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Tahsil edilen para, belediyenin hesabına aktarılacak.
Diploması olmadığı halde, menfaat temin etmek amacına yönelik olmasa bile, hasta tedavi eden veya doktor unvanını takınan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, 1000 güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.
Diplomasız olarak diş hekimliği yapanlara da 2 yıldan 5 yıla kadar hapis, 1000 güne kadar adli para cezası verilecek. Yetkisi olmadığı halde ebelik ve hastabakıcılık yapanlara verilen para cezaları da artırılıyor.
Yurda kaçak ilaç sokanlara, ilaçların miktarı ve değerine göre 100 günden 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek. Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'ndaki değişiklikle, "manevi ve mali haklara tecavüz" başlığı altında düzenleme yapılarak, fikir ve sanat eserlerinin hukuka aykırı çoğaltılarak satılmasına ilişkin cezalarda artırıma gidildi.
Düzenlemeye göre, bir eseri, hak sahibi kişilerin yazılı izni olmaksızın bir ticari faaliyet çerçevesinde işleyen, çoğaltan, dağıtan, yayan, elektronik ortam dahil olmak üzere yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa arz eden,satan, ticari amaçla satın alan, ithal veya ihraç eden, elinde
bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak.
Bir eserden kaynak göstermeksizin iktibasta bulunan kişi 6 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılacak. Dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı olarak orman yangınına sebebiyet verenlere, 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Yapılan tebliğe rağmen çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasiye, okul idaresince tespit edilen, çocuğun okula devam etmediği her gün için 10 Türk Lirası idari para cezası verilecek. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebebini okul idaresine bildirmeyenlere, 300 Türk Lirası idari para cezası
uygulanacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın izni olmadan mağaza açan veya izinleri iptal edilmesine rağmen faaliyete devam eden şirket yöneticilerine, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanacak.