Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre, Pasadena'daki California Institute of Technology üniversitesinden araştırmacılar, bu şiddetli yıldız patlamalarından dördünün gözlendiğini ve daha önce anlaşılmayan iki vakanın da şimdi bu tip süpernova olduğunun anlaşıldığını belirtti.
Süpernova, büyük bir yıldızın yakıtı biterek ömrünün sonuna geldiğinde patlamasına deniyor. Eğer yıldız büyükse çekirdek enerji patlamasını dışarı bırakarak yıkılıyor.
Araştırmanın başında yer alan astrofizikçi Robert Quimby, yeni keşfedilen patlamaların, Güneş'ten 100 milyar kat daha parlak olduğunu belirterek, "Yıldızların böyle patlayabileceğini bilmiyorduk. Tüm galaksiden daha parlaklar" dedi.
Yeni süpernovalar sayesinde astronomların, evrenin eskiden nasıl olduğunu anlama imkanı verecek ilkel galaksileri günışığına çıkarabileceklerini söyleyen Quimby, "Evrenin ilk safhalarında yıldızlar şimdikinden daha büyüktü. Bu belki de evrendeki ilk süpernovaya çok benziyor olabilir" diye konuştu.
Yeni süpernovalar, Samanyolu'nun 10'da biri büyüklüğündeki uzak cüce galaksilerde gözlendi. Patlamalardan birinin 5 milyar, diğerinin de 8 milyar ışıkyılı uzakta olduğu belirtildi.