Ukrayna'ya başlattığı işgal harekatı sonrası Rusya'ya tepkiler sürerken, bazı internet sitelerinde yer alan iddia göre, Uluslararası Uzay İstasyonu'na giden üç Rus kozmonot, Ukrayna’ya destek vermek için Ukrayna bayrağının renklerini taşıyan kıyafetler giymişti.
Ukrayna ile Rusya arasında başlayan çatışmaların ardından 18 Mart 2022’de altı aylık görevleri için uzaya çıkan Denis Matveyev, Oleg Artemyev ve Sergey Korsakov’un sarı uzay kıyafetleri giydiği görülebiliyor.
SARI KIYAFETLER UKRAYNA’YA DESTEK İÇİN GİYİLMEMİŞ
Konu hakkında internette birçok bilgi mevcut olsa da Teyit.org'da yer alan bilgiye göre, ilk olarak astronotların uzay görevleri boyunca giydikleri kıyafetlerin çok önceden tasarlandığını söylemek mümkün. Bu açıdan kozmonotların kıyafetlerinin yolculuktan altı ay önce Rusya Bilimler Akademisi tarafından ayrı ayrı dikildiği, yani savaş başlasa da başlamasa da giyilecek kıyafetlerin önceden belli olduğu kaydedildi.
Ayrıca kozmonotların seçeneklerinin dünyadaki sıradan bir insan kadar geniş olmadığı, kıyafetlerin detaylı şekilde incelenip, güvenlik ve hijyen gibi testlerden geçtikten sonra görevlilerin uzaya gönderildiği, yani kendilerinin bireysel tercihler yapamadıkları ifade edildi.
Öte yandan ekibin aileleriyle görüştüğü video konferans sırasında bu durum kozmonot Oleg Artemyev’a da sorulmuş. Artemyev ellerinde çok fazla sarı renkli kıyafet olduğunu ve bunları giymek zorunda kaldıklarını ifade etmiş.
ROSCOSMOS'TAN AÇIKLAMA
Rusya Federal Uzay Ajansı Roscosmos ise Telegram üzerinden konu hakkında bir açıklama yayınladı. Ajans, "iddiaları komik bulduğunu" dile getirerek kıyafetlerin üç kozmonotun çalıştığı Bauman Moskova Devlet Teknik Üniversitesi’nin renklerini temsil ettiğini açıkladı. Okulun logosunu da paylaşan ajans, “sarının sadece sarı olduğunu” söyledi.
Rus kozmonotlar daha önce benzer renkteki kıyafetleri giymiş. Örneğin görev ekibinde olan Artemyev 2015'te de sarı renkli kıyafet giymiş.
Bir ABD’li teyit sitesi Snopes da kozmonotların Ukrayna’ya destek vermek için sarı kıyafet giydiği iddiasının doğru olmadığını dile getirmiş durumda.