HABER

Uzmanlar sıcaklara karşı uyardı

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte uzmanlar artan sıcaklıklara karşı, özellikle kalp hastalarını uyardı. Harran Üniversitesi (HÜ) Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Halit Andaç, vücuttaki elektroit ve sıvı kaybına karşı kalp hastalarının dikkatli olması ve doktora müracaat etmesi gerektiğini söyledi.

Uzmanlar sıcaklara karşı uyardı

Türkiye'nin etkisi altına girdiği yüksek sıcaklıklar nedeniyle uzmanlar, aşırı sıcaklara karşı dikkatli olunması gerektiğini, özellikle öğlen sıcaklarında dışarı çıkılmamasını tavsiye etti. Sıcakların artmasıyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran HÜ Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Halit Andaç, "Aşırı sıcaklarla birlikte vücuttaki damarların tümünde bir genişleme oluyor. Doğal sonucu olarak vücuttu aşırı miktarda ısı, sıvı ve elektroit (tuz) kaybına neden oluyor. Genel olarak kalp ve dolaşım sistemine yük teşkil ediyor. Beraberinde kasların tümünde kas yorgunluğunun ortaya çıkmasına neden oluyor. Bunların sonucu kalbin ritminin hızlanması ortaya çıkıyor. Kişinin kalp hastalığı varsa bu hızlanan ritim, kalpte normal ritimde sıkıntı vermeyen bulgu oluşturmayan bir takım hastalık bulgularının ortaya çıkmasına neden oluyor. Özellikle yaz dönemlerinde kalp hastalarının aşırı sıcaklara karşı bir takım tedbirleri alması gerekir" dedi. Prof. Dr. Andaç sıcaklarda kalp hastalarının almaları gerektiği tedbirleri şöyle sıraladı:
"Kalp hastaları sıcaklarda özellikle sıvı ve elektroit kaybının yerine konması gerekmektedir. Bunun için hastaların kullandığı idrar söktürücü ve diğer ilaçlarının tekrar sıcaklarla birlikte hekime danışılarak doz ayarlamasının yeniden yapılması gerekmektedir. Kalp ve tansiyon hastaları özellikle güneşin maksimum etkisinin gördüğü öğlen saatlerde bu sıcaklardan kendilerini koruması lazım."

Sıcaklıkların arttığı günlerde yiyeceklerin yağlı ve ağır olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Andaç, "Sıcaklarda aşırı ağır olmayan, yağlı yiyecekleri gündüz saatlerinde yenilmemesini öneriyoruz. Sindirimi güç olan gıdalar bundan dolayı dolaşım sisteminin zorlanmasına neden olacak gıdalardır. Bunların yerine sulu ve hafif yemeklerin yenilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Terlemeden dolayı vücutta tuz kristallerinin oluşacağını ve bunun vücutta olumlu yaptırımı olmayacağını ve bundan dolayı günde bir kaç kez duş alınması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Andaç, "Vücut sağlığı açısından terli terli durulmaması gerekmektedir. Ter kalıntılarının tuz kristallerinin vücutta durmaması gerekmektedir. Bundan dolayı sıcaklarda insanlar vücutlarında tuz kristallerinin kalmaması için bol, bol duş almaları gerekmektedir" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler