İZMİR (İHA) - İzmir'deki 40'dan fazla sivil toplum örgütünden oluşan "İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Elele Hareketi", Tahtalı Barajı koruma alanındaki Efemçukuru Köyü yakınında bulunan Çamlı Barajı su toplama havzası içinde Kanada sermayeli olduğu ileri sürülen altın arama şirketi TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi'ne verilen iznin iptal edilmesi için harekete geçti. Hareket, İzmir Valiliği'ne başvuruda bulunarak şirkete verilen izinin iptal edilmesini istedi.
İzmir-Bergama, Eşme, Sivrihisar Elele Hareketi içinde yer alan 40'dan fazla sivil toplum örgütünün temsilcileri, bugün saat 11.00'de İzmir Valiliği önünde toplandı. Aralarında, çevreci avukat Senih Özay, Bergama Çevre Yürütmü Kurulu Başkanı Oktay Konyar, İzmir Tabip Odası Başkanı Fatih Sürenkök, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Musa Çeçen'in de bulunduğu çevre hareketi adına açıklamayı Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Tuncay Karaçorlu yaptı. İzmir'e içme suyu sağlamak amacıyla Efemçukuru Köyü'ndeki Çamlı Barajı'nda çalışmaları sürdüren İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü'nün de 1997 yılından bu tarafa TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi'ne altın arama izni verilmesine karşı çıktığını belirten Tuncay Karaçorlu, İZSU'nun 12 Ağustos 2002 günü İzmir Barosu'na gönderdiği bir yazıda, "Altın arama çalışmasının yüzey topografyasını değiştireceği, arazide erozyon ve çökertme olacağı, kimyasal dengelerde değişimlerin ortaya çıkabileceği, doğal su akışı yönünde ve akış hacminin değişiminin doğal döngüyü olumsuz yönde etkileyeceğinden ve elde edilen suyun kirlenmesine yol açacağından, meydana gelecek zararın telafisi mümkün olmayacaktır" denildiğini bildirdi. Karaçorlu, bu durumun İzmirlilerin endişe duymasına ve tepki göstermesine neden olduğunu öne sürerek şöyle konuştu:
"İZMİRLİLER, İÇME SUYUNA SAHİP ÇIKACAK" "İzmirliler, tıpkı Bergama'da olduğu gibi meslek odaları, üniversiteleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ile birlikte kentine ve içme suyuna sahip çıkmakta kararlıdır. Bu sahip çıkma hareketi; bilimsel tesbitler, hukuksal başvurular ve diğer etkinlikler ile sürecektir. Kentimizin içme suyunu kirleteceği kesin olan bu faaliyeti sürdüren TÜPRAG firması, benzer girişimini Balıkesir'in Havran İlçesi Küçükdere Köyü'nde gerçekleştirmeye çalışmış, ancak yöre insanının sahip çıkması ile bu girişimi sonuçsuz kalmıştır. Kentimizin içme suyunu kirleteceği kesin olan İçme Suyu Havzası içinde TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi'ne verilen altın madeni işletme ruhsatı ve işletme izninin derhal iptal edilmesini, bunun en kısa zamanda İzmir kamuoyuna açıklanmasını dileriz."
VALİLİĞE DİLEKÇE VERDİLER
Açıklamanın ardından İzmir Valiliği'ne giden hareket üyeleri, Vali Yardımcısı Turan Eren'e TÜPRAG Metal Madencilik firmasına verilen Çamlı Barajı su toplama havzasında altın arama ve işletme izninin iptal edilmesinin istendiği dilekçeyi verdiler. Burada, Avukat Senih Özal, dilekçeyi kabul eden Vali Yardımcısı Turan Eren'e "Ankara'nın kanunsuz emirlerine direnmenizi istiyoruz" dedi. İzmir Tabip Odası Başkanı Fatih Sürenkök ise "Bu suyu sizin de içtiğinizi unutmamanızı istiyoruz" dedi.
Dilekçeyi kabul ettiğini ve ilgili yerlere inceleteceğini söyleyen Vali Yardımcısı Turan Eren, "Dilekçeyi inceletiriz ve gereğini yaparız. Toplum sağlığı ve çevre sağlığı konusunda en az sizin kadar duyarlı olduğumuzu bilmelisiniz. Valilik, yasal yetki ve sorumluluğu çerçevesinde ne gerekiyorsa onu yapacaktır. Bu konuda, üst makamlarda, idari yargıda, gerekirse adli yargıda, Ankara'da çözülmesi gereken problemler olduğunu biliyorsunuz" diye konuştu.
Dilekçeyi İzmir Valiliği'ne veren grup daha sonra ayrıldı.