HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Veremde uygun tedavinin önemi

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, verem (tüberküloz) hastalığına erken ve uygun tedavi uygulandığında hastaların yüzde yüz iyileşebileceğini ifade ederek, bu hastalığın yıllarca gözardı edildiği için tehlikeli boyutlara ulaştığını ancak son zamanlarda gündeme getirilmesinin olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Veremde uygun tedavinin önemi

Verem Haftası dolayısıyla Gaziantep Tabip Odası, Sağlık Müdürlüğü ve GAZÜ tarafından sağlık çalışanlarına tüberküloz hastalığı ile ilgili eğitim verildi. Eğitim toplantısına konuşmacı olarak Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, Dr. Namık Soydinç ve Dr. A. Doğan Yanar katıldı. Yrd. Doç. Osman Elbek, bu hastalığın bulaştığı kişilerde erken teşhisin büyük önem taşıdığını belirterek, "Tüberküloz 'Mycobacterium tuberculosis' adı verilen mikrobun neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. En çok akciğerlerde olmak üzere bütün organlarda hastalık yapabilir. Tedavi yapılmadığı zaman yada yanlış bir tedavi uygulaması söz konusu olursa öldürücü olabilir. Erken ve uygun tedavi yapılır ve yeterli süre tedavi edilirse hastalar yüzde yüz iyileştirilebilir" dedi.

"SİNSİCE İNSAN VÜCUDUNDA BEKLEYEBİLİR"

Hastalığın sinsice insan vücudunda bekleyebileceğini de dikkati çeken Elbek, "Tüberküloz mikrobu vücuda girdikten sonra aylarca ve hata yıllarca hastalık yapmadan kalabilir. Bu dönemde vücut tarafından oluşturulan savunma yanıtları, mikropları aktif olmayan bir şekilde tutarlar. Buna tüberküloz enfeksiyonu ya da kişinin enfekte olması diyoruz. Kişi, kendisinin enfekte olduğunu genellikle bilmez. Tüberküloz tanısı, balgamda verem mikrobunun gösterilmesi ile konulur. Hastanın yakınmaları ve akciğer film bulguları ile hastalıktan şüphelenilir" diye konuştu.

Türkiye'de bu hastalığın yılarca gözardı edildiğini savunan Elbek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gelişmiş bazı ülkelerde bu hastalık çok iyi araştırılarak takip edilmiştir. Hastalarla birebir yapılan diyaloglar sonrasında ilacın kullanılması ve tedavi bitirilene kadar takip edilmektedir. Ancak bu Türkiye'de her zaman gözardı edildiği için tehlikeli boyutlara ulaşmış durumdadır. Son zamanlarda yapılan girişimler sonucunda bu hastalık için çok iyi araştırmalar yapılıyor. Özellikle doğrudan gözetimli tedavi uygulamasının bu hastalıkta ilerlememiz için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ancak yine de burada sağlık personelimize büyük görevler düşmektedir. Hassas ve iyi takip edilen hastalarımız bu hastalıktan arındırılarak çevresine de zarar vermemesi sağlanacaktır."

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler