Güney Afrika'daki 2010 Dünya Kupası'nda maçlar soluk soluğa izlendi ama kupaya asıl damgasını vuran kulakları sağır eden sesiyle vuvuzelalar oldu.
Bu plastik borazanlar, kimilerinin büyük beğenisini topladı kimileri ise maçlarda oyuncuların dikkatini dağıtan bir aygıt oldukları gerekçesiyle şiddetle eleştirdi.
Ağız kısmı uzun, büyükçe bir tür düdük olan vuvuzelanın aralıksız çalınması, taraftarların tezahüratını bastırıyordu.
Vuvuzela sesini, bir arı kovanından çıkan gürültüye benzetenler olmuştu.
Ancak kupa sona erdikten sonra elde kalan binlerce vuvuzelayla ne yapılacağı ise muammaydı.
Ancak İki Güney Afrikalı girişimci kupa sonrası bu plastik borazanların yeniden dönüştürülerek kullanılabilmeleri için uluslararası yarışma düzenledi.
Güney Afrikalı tasarımcı ve sanatçılardan oluşan bir heyet, 150'den fazla başvuruyu değerlendirdikten sonra vuvuzelalardan en iyi, kulağa küpe olacağına karar verdi.
Yedi kişilik heyetteki beş kişi vuvuzelaların yeniden dönüştürülerek küpe yapılmaları yolunda tercih belirtti.
Yeniden dönüşüm yarışmasını düzenleyen Matt Blitz, kupa sona erdikten bir ay sonra, Temmuz ayında başvuruları kabul etmeye başladıklarını anlattı.
Yarışmaya Cape Town kentinden katılan Megan Bernstein'ın tasarımı, içi boş bir boruyla birleşen, iç içe geçmiş halkalardan oluşuyor.
Yarışmada ilgi çeken diğer tasarımlar arasında tuvalet kağıdı tutacağı, kokteyl mikseri hatta yangın söndürmek için kullanılacak hortumlar dahi bulunuyor.
Matt Blitz, en çok beğenilen 50 tasarımın ülke içinde sergilenerek satışa sunulacağını açıkladı.
Avrupa Futbol Federasyonları Birliği UEFA, Avrupa Şampiyonası eleme grubu maçları, Avrupa Ligi ve Şampiyonlar ligi maçlarına Güney Afrika'daki Dünya Kupası'na damga vuran vuvuzelaların sokulmasını yasakladı.
Güney Afrika'daki Dünya Kupası'nın en çok öne çıkan yanlarından biri olan vuvuzela gürültüsü, tartışma yaratmıştı.
FIFA, oyuncuların ve yayıncı kuruluşların çağrılarına karşın, vuvuzelaların Afrika futbol kültürünün bir parçası olduğu gerekçesiyle yasaklamayı reddetmişti.